Bolaget Talga vill bryta grafit för batteritillverkning. Brytningen väntas pågå i 25 år och bolaget har lämnat in en ansökan om miljötillstånd. Det är de planerna som gör att en domstolsdelegation nu är på plats i Vittangi för att göra en så kallad syn i området.
– Syftet med synen är att såväl domstolen som parter ska få möjlighet att iaktta förhållanden på platsen för den ansökta verksamheten. Det kommer vid synen inte vara någon närmare diskussion eller utbyte av åsikter om ansökan, berättar rådmannen Anna Svedjevik, Mark- och Miljödomstolen i Umeå.
Kritik mot projektet
Njunisvárri ligger inom Talma samebys renbetesmarker, en mil västerut från Vittangi. Samebyn har länge emotsatt sig de här planerna och enligt Talma samebys ordförande rör det sig om viktiga betesland som används främst på vintern, och som i princip skärs av av en gruvetablering.
– Projektet har blivit större från år till år. Det är stora områden från Torne älv till Vittangi älv. En gruva där skulle innebära en minskning av renskötseln, har samebyns ordförande tidigare sagt till SVT Sápmi.
Tidigare har det hållits demonstrationer i området, bland andra boende i området som är oroliga för dricksvattenpåverkan och som protesterar mot en gruva.
– Det finns kritik men det finns också många som är positiva till nya arbetstillfällen. Vi tror på det här som en viktig del i att komma ifrån fossil trafik och vi har försökt minska störningarna. I slutändan är det nu domstolen som ska väga intressena mot varandra, säger Cen Rolfsson, presschef Talga.
Talga har meddelat att man kan tänka sig att stänga ned själva gruvverksamheten mellan september och april.
Företaget startade en batterifabrik i Luleå i april i år. Tanken är att tillverka anoder som finns i elbilsbatterier. Det är till den fabriken man vill ha grafit från Njunisvárri. Även gällande fabriken väntar man på tillstånd, företaget tror att anläggningen kan vara färdig för storskalig drift till 2024.
Besked om gruvstart dröjer
Huvudförhandlingarna gällande miljötillståndet för grafitgruva i Njunisvárri väntas Mark- och Miljödomstolen hålla i februari nästa år.
För att få starta en gruva krävs miljötillstånd och en bearbetningskoncession. Talga lämnade in en ansökan om bearbetningskoncession för Njunisvárri hos Bergsstaten 2020.
– Vi har lite längre handläggningstider nu. Jag kan inte säga när ett beslut kommer, men det väntas inte i närtid, säger Helena Kjellson, tillförordnad bergmästare.
I klippet berättade Talgas styrelseordförande Per-Erik Lindvall i april varför de startar batterifabriken innan de har klart med råmaterialet.