till vänster Per-Jonas Parffa, ordförande för Tuorpon sameby; till höger ett kalhygge

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Per-Jonas Parffa, ordförande för Tuorpon sameby, konstaterar att en stor lavhed som varit central för renskötseln, har kalhuggits. (Arkivbild.) Foto: SVT

Drabbade samebyn om den storskaliga avverkningen: ”Det fanns inget kvar”

Uppdaterad
Publicerad

Plötsligt såg renskötarna lastbilar som dök upp i deras betesmarker. Skogen skövlades utan att någon kallats till samråd.

– Där fanns ingenting kvar längre, säger Per-Jonas Parffa, ordförande i Tuorpons sameby.

Tuorpon och Udtja är de samebyar som påverkas av den storskaliga skogsavverkningen söder om Jokkmokk. SVT Sápmi har tidigare berättat om avverkningen och om bolaget Hvalfisken, som Ekot granskat. Nu visar det sig att samebyarna helt togs på sängen.

– Vi har inte haft något samråd alls med bolaget. De har aldrig kontaktat oss. Vi såg bara en vinter att lastbilarna hade börjat köra timmer och upptäckte att där finns ingenting längre, säger Per-Jonas Parffa till SVT.

Varför är just den här marken viktig för er sameby?

– Området heter Guorkkagielas, Kurkheden på svenska, och det är en stor lavhed som har varit väldigt central för vår renskötsel. Den har matat många renar genom åren. Nu när den är avverkad går det inte längre att ha renarna där en längre tid som förut.

”Ödesfråga för rennäringen”

Ordföranden för Svenska Samernas Riksförbund, SSR, Matti Blind Berg är kritisk:

– Det mer och mer aggressiva skogsbruket är ett stort problem för rennäringen. Naturbetet försvinner i rasande tempo. För fjällsamebyarna är dessa marker vinterförrådet och skogssamebyarna lever ständigt under detta hot av skogsavverkning och plundring av naturresurser.

SSR-ordföranden beskriver det som ett ökande problem och en ödesfråga för hela renskötselområdet.

– Man har utnyttjat ett glapp i lagstiftningen, det är ju ett affärsupplägg. Ägaren ville ju bara tjäna pengar så fort som möjligt då har han kunnat ta ut så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt, säger Matti Blind Berg.

Ville klassa som naturreservat

Enligt Ekots granskning ville länsstyrelsen i Norrbotten göra naturreservat av området, bland annat på grund av de höga naturvärdena i skogen. Skogsbiologen Frédéric Forsmark kommenterade fallet:

– Det är ju naturvårdssabotage kan man säga. Man blir förbannad att det finns så lite kvar av sådana här skogar i Sverige i dag och att man liksom går in för att förstöra dem, säger han till Ekot.

SVT Sápmi har sökt företrädare för Hvalfisken för en kommentar men ännu har ingen hört av sig.

På hemsidan skriver företaget att äganderätten alltid ska värnas och att ambitionen är att skogsbruket ska drivas i bästa i samklang med naturen.

– Det är så fina marker nu som har försvunnit, det är jobbigt att se, säger Tuorpons ordförande Per-Jonas Parffa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.