Vid 20:30-tiden på onsdagskvällen började polisen bära ut demonstranterna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen fick bära bort demonstranterna från Stortinget i oktober. Foto: Frederik Ringnes/NTB/TT

Efter demonstrationerna – parti kräver ändring: ”Det är inte okej”

Publicerad

Fosen-demonstranterna bjöds in till Stortinget av partiet Rødt.

De vägrade sedan att lämna parlamentet och bars ut av polisen.

Nu kräver Fremskrittspartiet att reglerna ändras.

– Det är inte okej att göra parlamentet till ett slagfält för politisk aktivism, säger Justitieutskottets ordförande Per-Willy Amundsen till Dagbladet.

Den 11 oktober i samband med demonstrationerna i Oslo mot Fosen-fallet vägrade demonstranterna att lämna Stortinget.

De bjöds in till Stortinget för att följa en debatt av Geir Jörgensen från partiet Rødt men när deras besökstid hade gått ut vägrade de att lämna byggnaden. De satt i stället kvar och jojkade i flera timmar.

Händelsen var ett brott mot parlamentets besöksregler och många timmar senare tvingades polisen bära bort demonstranterna.

”Inte okej”

Nu vill Fremskrittspartiet skärpa reglerna i Stortinget. Partiet anser att Rødt har missbrukat rätten att bjuda in gäster till Stortinget, rapporterar Dagbladet.

– Stortinget är Norges viktigaste demokratiska arena. Det är inte okej att göra parlamentet till ett slagfält för politisk aktivism, säger Justitieutskottets ordförande Per-Willy Amundsen till tidningen och fortsätter:

– Rødt har missbrukat systemet vilket inte är meningen. Parlamentet ska inte vara skådeplats för aktivism och olagliga demonstrationer.

Heidi Greni (C), ledamot i Stortinget, delar kritiken.

– Det är representanternas ansvar att inte bjuda in grupper som inte följer regelverket, säger hon.

Vill införa karantän

Per-Willy Amundsen vill dessutom straffa riksdagspolitiker som inte följer reglerna.

– Det måste få konsekvenser för dem som missbrukar institutionen. Det måste finnas en konsekvens där man inför en karantän – att du kommer inte att få ta emot besök under de kommande sex månaderna – eller året. Det är en fråga som ordförandeskapet måste ta ställning till, säger han.

Geir Jörgensen slår däremot tillbaka mot anklagelserna.

– Amundsen har gjort sig skyldig till att ha föreslagit en grov inskränkning av de folkvaldas rätt att ha kontakt med personer som är viktiga för det demokratiska arbetet. Det är verkligen att göra bort sig, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.