Joe Biden bad om ursäkt till USA:s urfolk.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Här ber Joe Biden om ursäkt till urfolken i USA. Foto: REBECCA NOBLE

Efter Joe Bidens historiska ursäkt – urfolken kräver mer

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Joe Biden stod i helgen för en historisk ursäkt till landets urfolk.

Representanter från urfolken är nöjda – men samtidigt kräver de nu också att regeringen gör ännu mer.

– De måste ta i tu med det trauma och de grymheter som fortfarande hemsöker oss, säger Mary Kim Titla.

Barn från urfolken tvingades till internatskolor där mångas liv förstördes, enligt en tidigare utredning initierad av USA:s regering.

Som en del av det här reste USA:s president Joe Biden i helgen till urfolksreservat i delstaten Arizona. Där bad han formellt om ursäkt i den federala regeringens namn om hur urfolken behandlats, något som ingen tidigare president har gjort.

– Så många generationer, kulturer, språk och så mycket tillit har gått förlorade. Det är oerhört illa. Jag ber uttryckligen om ursäkt, som USA:s president, för det vi gjorde, sa Biden i talet.

”Tårarna började rinna”

Bill Hall, 71, från Seattle, var 9 år när han togs från sitt samhälle och tvingades gå på en internatskola, där han uthärdade år av fysiska och sexuella övergrepp som ledde till många fler år av skam.

– Jag visste inte om jag skulle godta ursäkten, men medan jag såg på så började tårarna att rinna från mina ögon och ja jag accepterar hans ursäkt, säger han till AP.

Men även om flera representanter från urfolken är nöjda med ursäkten så hoppas man också att det här kommer leda till mer från regeringen.

– Jag hoppas, som stamledare och guvernör och i likhet med alla stamledare, att nästa administration kommer att upprätthålla och stärka skyddet för stammarnas suveränitet när de nu fått en plats vid förhandlingsbordet, säger Stephen Roe Lewis, guvernör i Gila River Indian Community.

”Betyder mycket”

Mary Kim Titla från San Carlos Apache-stammen:

– En ursäkt är en början och den betyder mycket. Men vi vill att regeringen gör mer. Vi vill att de tillhandahåller de resurser och medel så att alla våra barn kan återbördas till sina rättmätiga hem. Man måste också ta i tu med det trauma och de grymheter som fortfarande hemsöker oss på grund av det som hände då, säger hon.

Utredningen som gjordes visade på omfattande fysiska och psykiska övergrepp mot elever under perioden 1819–1969 då USA:s federala regering drev över 400 internatskolor.

Den visade också på bland annat att över 18 000 barn tvingats bort från sina föräldrar till internatskolor och att omkring 1 000 dödsfall har kunnat bekräftas i samband med tvångsförflyttningarna och ett 70-tal omärkta gravar upptäckts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.