I klippet: Ingke Jåma om mötet med kungen och kronprinsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Ingke Jåma om mötet med kungen och kronprinsen. Foto: Simen Lovberg Sund/AFP/TT

Efter mötet med norske kungen: ”Alla brast ut i tårar”

Uppdaterad
Publicerad

Sju demonstranter fick under måndagen träffa den norske kungen.

De överlämnade ett brev i ett känslosamt möte där alla brast ut i tårar.

– Det var skönt att kunna gråta och känna att det inte var fel, säger Ella Marie Hætta Isaksen.

Det var i fredags som demonstranterna i Oslo bad om ett möte med Norges kung Harald V.

Svaret dröjde bara några timmar och på måndagen fick Elle Nystad, Elle Rávdná Näkkäläjärvi, Ella Marie Hætta Isaksen, Mihkkal Hætta, Petra Laiti, Nella-Stina Wilks Fjällgren och Ingke Marie Jåma träffa kungen Harald V och kronprinsen Haakon i ett känslosamt möte.

– Det var ett väldigt starkt och känslosamt ögonblick. Vi brast alla ut i tårar. Men det var skönt att kunna gråta och känna att det inte var fel, säger Ella Marie Hætta Isaksen till VG.

– Det var ett väldigt starkt möte, det var skönt att kunna visa känslor, säger Ingke Marie Jåma till NRK.

”En påminnelse”

De träffade kungen i 15 minuter och efteråt var de nöjda.

– Det var en påminnelse till alla att det gör så mycket om någon lyssnar och visar förståelse. Vi upplevde inte bara att vi blev betrodda, utan det var ett möte med någon som verkligen möter människor med medkänsla och sympati, säger hon vidare.

Överlämnade ett brev

De överlämnade också ett brev där VG har publicerat delar av brevet.

”I flera generationer har vi bett kungen om hjälp. Även om tronens ställning har förändrats genom tiden har vårt folk nu återigen hamnat i en situation där vi måste använda oss av gamla traditioner.

Vi har inte glömt ditt arv till oss, men ditt folk har glömt sitt ansvar. Ers Majestät har makt att påminna dem.”

Demonstrationerna över

Demonstrationerna i Oslo mot vindkraftverken i Fosen får nu anses vara över för den här gången. De flesta valde att resa hem redan under söndagen.

Det var i onsdags i förra veckan, när det hade gått exakt två år sedan Högsta domstolen i Norge slog fast att landet begår folkrättsbrott eftersom att vindkraftparken i Fosen byggts mitt i renbetesmark, som hundratals samiska ungdomar barrikaderade sig på Stortinget och blev bortburna av polis.

Därefter blockerade de ingångar till både Statkraft och ingångar till departementsbyggnader där de ännu en gång blev avlägsnade av polis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.