till vänster ST-ordföranden Marie Enoksson, till höger Sametingets kansli

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marie Enoksson, ST:s ordförande, befarar att den nya organisationen ska leda till sämre arbetsmiljö. ”Framför allt är vi kritiska till nedskärningarna på IT-området.” Foto: SVT

Facken kritiska till ny organisation på Sametingets kansli: ”Risk för mera stress”

Uppdaterad
Publicerad

En ny organisation har införts på Sametingets kansli. Anslagen räcker inte – och därför har avdelningar slagits samman och två personer sagts upp.

– Jag ser en risk för mer stress och att vi tvingas säga nej till vissa uppdrag, säger Marie Enoksson, fackförbundet ST:s ordförande.

Omorganisationen mbl-förhandlades i början av sommaren och förhandlingarna slutade i oenighet. Fortfarande pågår diskussioner om arbetsuppgifterna för enskilda anställda.

Slagit ihop avdelningar

– Man har slagit ihop avdelningar och fått en avdelningschef i stället för två. Vakanta tjänster har inte tillsatts, utan man har i första hand gjort omställningar för personer vars funktioner tagits bort, säger Laila Öberg, ordförande för Saco-S.

Samhällsplaneringsfunktionen har sluppit dra ner, eftersom den fått mer att göra genom den utvidgade konsultationsordningen. Dessutom har det blivit fler ansökningar att yttra sig över genom samhällsomvandlingen i norr.

Språk, kultur och IT

De största besparingarna har i stället gjorts på områdena språk och kultur. Även på IT-sidan genomförs stora neddragningar.

– Framför allt är vi kritiska till nedskärningarna på IT-området, eftersom utvecklingen där hela tiden nedprioriterats. Exempel är eftersläpningen av rennäringsstatistiken och att vi fortfarande hanterar ansökningar på kulturområdet på papper, säger Marie Enoksson, ST.

Personal och allmänhet

Facken menar att både personalen och allmänheten kommer att drabbas av den slimmade organisationen.

– Jag ser en risk för arbetsrelaterad ohälsa och mer stress och en sämre arbetsmiljö. Det kan ta längre tid att få svar och vissa arbetsuppgifter och förfrågningar måste vi helt enkelt säga nej till, om de inte uttryckligen ingår i vårt uppdrag, säger Marie Enoksson.

Personal flyr myndigheten

I en skrivelse till arbetsgivaren varnade facken i våras för att nedskärningarna riskerar leda till kompetensflykt, då anställda söker nya jobb. Farhågorna har besannats, menar Marie Enoksson.

– Två personer har slutat, en har tagit pension och ytterligare två sagt upp sig, säger hon.

Chefen delar riskbedömningen

Sametingets kanslichef Lars-Ove Sjajn hoppas avhoppen inte beror på nedskärningarna, utan hade skett ändå.

– Vi är överens om den riskbedömning som vi gjort med skyddsombuden och som vi delgett facken. Vi har pekat på samma risker, och vår stora utmaning nu är att riskminimera. Det handlar om prioriteringar och att välja bort, säger han.

I klippet nedan utvecklar kanslichefen Lars-Ove Sjajn sina tankar om Sametingets nya organisation.

Sametingets kanslichef Lars-Ove Sjajn

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kanslichefen Lars-Ove Sjajn konstaterar i klippet att den dåliga ekonomin tvingat fram omorganisationen, där man även vägt in Statskontorets kritik om dålig styrning. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.