Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Håkan Jonsson träffade i förra veckan kulturministern Parisa Liljestrand där man diskuterade Statskontorets rapport om allvarliga brister inom Sametinget. Foto: SVT/TT

Kulturministerns kritik mot Sametinget: ”Situationen är allvarlig”

Uppdaterad
Publicerad

Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson har träffat kultur- och sameminister Parisa Liljestrand.

De diskuterade Statskontorets rapport om allvarliga brister inom Sametinget.

”Det finns en enighet mellan oss om att situationen är allvarlig”, skriver Liljestrand till SVT Sápmi.

I slutet av november kom en rapport från Statskontoret som riktade hård kritik om allvarliga brister inom Sametinget.

Bland annat framkommer risker för jäv, bristfällig dokumentation och problem inom ansvaret för rennäringen.

Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson kallades till ett möte med kulturministern Parisa Liljestrand (M) där man diskuterade rapporten.

– Vi hade ett jättebra samtal. Från Sametingets sida ser vi det här som ett första steg till ett samarbete med regeringen och försöka få Sametinget att förbättra verksamheten utifrån analysen som Statskontoret har gjort, säger Jonsson.

”Prioriterat arbete”

Vilket ansvar har ni i styrelsen?

– Vi har förstås det yttersta ansvaret, det här tar vi på största allvar och det här är ett prioriterat arbete som kommer att genomsyra hela 2024.

Enligt Jonsson arbetar de nu för att tillsätta en parlamentarisk arbetsgrupp med samtliga Sametingspartier.

– Den arbetsgruppen ska ha som målsättning att titta på styrdokument och annat som Sametinget behöver göra för att kunna bli bättre. Vi ser att en bred lösning är det absolut bästa.

”Situationen är allvarlig”

I en skriftlig kommentar till SVT Sápmi skriver Parisa Liljestrand att man ser allvarligt på rapporten.

”Det finns en enighet mellan oss om att situationen är allvarlig. Alla verksamheter som finansieras med offentliga medel ska fungera på ett korrekt, ändamålsenligt och effektivt sätt. Sametinget har en mer självständig roll än andra svenska myndigheter och ett tungt ansvar för att komma till rätta med bristerna vilar därför på Sametinget självt.”

Hon kommer också att hålla koll på hur Sametinget ska lösa problemen.

”Jag är mån om att fortsätta följa Sametingets arbete nära och föra ett samtal med Sametinget om vägen framåt för att de ska kunna komma till rätta med problemen.”

Sametinget

Sametinget är både ett folkvalt organ och en statlig myndighet. Som alla myndigheter styrs de av regleringsbrev från regeringen.

Sametinget har som folkvalt organ inget faktiskt självbestämmande. De fungerar som ett rådgivande organ och en expertmyndighet för samiska frågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.