Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samelandspartiets ledare Marianne Gråik menar att en hel del av Sametingets brister uppstått under denna mandatperiod. Foto: Josefine Holgersson

Oppositionen: ”Bristande kontroll nytt problem inom Sametinget”

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionsledaren Marianne Gråik delar inte styrelseordföranden Håkan Jonssons bild av att Sametingets problem funnits sedan starten.

– En del har funnits, men en hel del har skett den här mandatperioden, säger hon.

Det som funnits även under andra majoriteter är brister i regeringens styrning och målkonflikten inom rennäringsområdet, säger Marianne Gråik, Samelandspartiet.

”Uppstått denna period”

– Men den bristande interna kontrollen har uppstått under denna mandatperiod, fortsätter hon.

Enligt Håkan Jonsson kan man i Statskontorets analys se att Sametingets bristande interna styrning och kontroll inte är ett nytt fenomen, utan har pågått under en längre tid.

Håkan Jonsson, Jakt- & Fiskesamerna, har sagt till SVT Nyheter att han lägger all sin kraft på att komma till rätta med problemen som nämns i Statskontorets rapport.

Håller på med analys

Marianne Gråik säger att hon inte sett några konkreta förslag på vad styrelsen tänker göra, och därför kan hon inte bedöma om det löser problemen.

Hon säger att Samelandspartiet just nu håller på med en egen analys av läget och vad som behöver göras.

– En jätteviktig sak är att återställa plenum som Sametingets högsta beslutande organ. Nu agerar styrelsen som om den vore det, säger Marianne Gråik.

Hör henne utveckla sina tankar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.