Marcus Rensberg, ordförande för Ruvhten Sijte sameby.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marcus Rensberg, ordförande för Ruvhten Sijte sameby, reagerar starkt på att så få anmäler när de kör på djur. Foto: Jörgen Heikki, Sameradion/Gorm Kallestad, NTB, TT

Färre anmäler viltolyckor i trafiken: ”Tragiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Över 3 500 viltolyckor där renar är inblandade rapporteras in till polisen varje år.

Men trots den höga siffran är mörkertalet stort – och allt färre olyckor rapporteras in till polisen.

– Det blir ett onödigt lidande för djuret, säger Marcus Rensberg, ordförande för Ruvhten Sijte sameby.

Det startas allt fler och större byggprojekt i norra Sverige. Och med dem ökar den tunga trafiken på vägarna – samtidigt som yrkesförarna ofta är arbetskraftsinvandrare utan tillräckliga kunskaper om svensk lag.

Det här tror polisen är anledningen till att allt färre nu anmäler viltolyckor.

– Det är många som kommer hit och som helt enkelt inte vet att man ska rapportera in, säger Joacim Lundqvist, viltsamordnare för polisregion nord.

Utöver okunskapen ökar även risken för olyckor när fler lastbilar, släpvagnar och industriella maskiner kör i rentäta områden. För att förhindra smitolyckor har polisen därför informerat anställda på större industrier och byggarbetsplatser om lagarna kring viltolyckor.

”Sunt förnuft”

Hur stor effekt det egentligen har haft är oklart.

Marcus Rensberg, ordförande för Ruvhten Sijte sameby, har under sommaren reagerat starkt på antalet olyckor som aldrig anmäls. I veckan fick att han ett samtal från en förbipasserande som sett påkörda djur. När Rensberg kom till platsen hittade han en ren som redan var död – och en annan som haltade runt på tre ben.

– Man blir illa till mods, man funderar att hur många gånger händer det här. Renar som springer omkring på tre ben och har skador och får inre blödningar och går in i skogen och dör, säger han.

För att renägare ska få rätt till kompensation för en påkörd ren måste olyckan rapporteras in till ett försäkringsbolag. Men det är inte den enda anledningen till varför det är viktigt att rapportera in viltolyckor.

– Det är sunt förnuft egentligen, varför ska man ha ett djur i skogen som ska gå runt och lida istället för att ringa och rapportera så att vi kan göra något åt det. Det är så tragiskt att se skadade djur varje år, säger Marcus Rensberg.

Inte brottsligt – om du anmäler

En viltolycka måste rapporteras in till polisens larmcentral inom fyra timmar, annars klassas olyckan som ett brott och föraren riskerar dagsböter.

Anmäler du inte en renpåkörning så kan du bli åtalad för att ha smitit från en trafikolycka. Handlar det om andra djur kan du istället anmälas för jaktbrott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Joacim Lundqvist, viltsamordnare för polisregion nord förklarar vad som gäller om du är inblandad i en viltolycka. Foto: Kallestad, Gorm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.