Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Mikael Kuhmunen, ordförande i Sirges sameby, om frustrationen efter att stängslets förstörts och renarna blivit påkörda. Foto: Privat/SVT

Stängslet trycktes ner – renar påkörda: ”Får inte upprepas”

Publicerad

När det nya stängslet kom upp vid järnvägen utanför Boden kände sig Sirges sameby trygga.

Trots det har nu flera renar blivit påkörda vilket gör samebyn uppgiven.

– Det här får inte upprepas, säger samebyns ordförande Mikael Kuhmunen.

I början av veckan hände det som inte borde kunna hända längre på stambanan mellan Sandträsk och Gullträsk utanför Boden.

Mikael Kuhmunen, ordförande i Sirges sameby, fick ett meddelande om fyra påkörda renar.

– Det senaste åren har det varit väldigt ovanligt med påkörningar här då stängslen är nyreparerade och nybyggda. Så vi har blivit förskonade och känt oss trygga med att ha renar nära järnvägen. Det var helt omöjligt tidigare, säger han.

”Jag har fått nog”

Anledningen till olyckan enligt Kuhmunen är att stängslen blivit uppklippta eller nedtryckta.

– Vem som har gjort det har jag ingen aning om. Det här är ett vanligt förekommande problem och jag hade tidigare i år möte med Trafikverket som lovade att det inte skulle upprepas.

Han har nu fått nog av att renarna blir påkörda trots att risken för det borde vara betydligt lägre nu.

– Det känns inte roligt och onödigt att mänskligt slarv ska kunna orsaka sådana här saker och jag har fått nog av det här. Det här får inte upprepas när stängslen är så bra som de är nu och man luras i god tro men man ska aldrig vara för säker, säger han.

”Utreder händelsen”

Trafikverket berättar för SVT Sápmi att de har en klar bild över vad som har hänt på platsen.

– Det vi vet i nuläget är att renarna har tagit genom stängslet och upp på spåret, och att det var fyra stycken renar som dog i samband med det här. Det är det vi vet om händelsen, säger Peter Jonsson, presskommunikatör på Trafikverket i de nordliga delarna.

Vet du någon orsak till varför renarna tagit sig igenom stängslet?

– Nej, vi utreder det nu. När det gäller den södra delen av Malmbanan, så är det en del där vi jobbar med att byta ut stora delar av viltstängslet. Vad som har hänt precis här får vi fortsätta att utreda, varför renarna lyckades ta sig upp precis här. Vad som hänt med stängslet vet vi inte i nuläget. Om det är en yttre påverkan eller något arbete som vi har gjort. Vi vet inte exakt i nuläget vad som hände just då, säger Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.