Beslut om återbegravningar klara – men finansieringen ännu oklar

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har i år fattat två beslut rörande samiska kvarlevor som ska återbördas till Arjeplog där de togs i från.

Det var förra sommaren som Arjeplogs sameförening skickade en formell hemställan till respektive museum med krav på återbördande. Efter det har museerna haft i uppdrag att ta fram beslutsunderlag till rektorerna på institutionerna där kvarlevorna finns, som i sin tur ska lämna en rekommendation till regeringen.

Nu har regeringen tagit beslut om båda ärendena. Den 17 februari i år beslutade man att den samiska kvarlevan som finns på Historiska museet vid Lunds universitet ska återbördas tillbaka till Arjeplog. Den 16 juni beslutade regeringen att även kvarlevan som finns på Uppsala universitetsmuseum Gustavianum ska återbördas.

Oklart om finansieringen

Men regeringens beslut om återbördan till Arjeplog innehåller inget beslut om finansiering, så frågan om vem som ska bekosta kvarlevornas sista resa tillbaka till viloplatserna är ännu oklar.

Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson menar att det inte är sameföreningens uppgift att bekosta återbegravningarna i detta fall.

– Vi på Sametinget kan jobba utifrån att kräva att de som har föremålen också bekostar att de kommer tillbaka till det hem som de faktiskt är stulna i från. Jag kan inte tänka mig att de inte kommer att betala, men om det blir så då kommer vi naturligtvis agera från Sametingets sida, säger Håkan Jonsson.

Amnesty Sápmi vill se en skyndsam lösning

Amnesty Sápmi var med och bistod Arjeplogs sameförening med information om att kvarlevor från området fanns på museer i Sverige. De välkomnar regeringens beslut kring kvarlevorna men undrar också vem som ska betala för återbördandena. De skriver i ett brev till utbildningsdepartementet att de önskar en skyndsam lösning till frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.