Fjällräven är fortfarande starkt hotad men populationen ökar, enligt Naturvårdsverket. Foto: Gorm Kallestad / TT

Fjällrävspopulationen ökar – bevarandeinsatser ger resultat

Publicerad

Fjällrävens situation fortsätter att förbättras visar årets inventering. Arten är fortfarande klassad som starkt hotad och fortsatta åtgärder behövs.

– Insatserna visar att det är möjligt att vända negativa trender, säger Malin Åhl på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Årets inventering av fjällräv visar att artens situation fortsätter att förbättras och att bevarandeinsatserna ger resultat. I år dokumenterades totalt 139 kullar, 72 i Sverige, 64 i Norge och tre i Finland.

Åtgärder behövs

Fjällräven är klassad som starkt hotad och för att säkra artens långsiktiga överlevnad krävs fortsatta åtgärder.

– Resultatet av insatserna för att förbättra fjällrävens bevarandestatus visar att det är möjligt att vända negativa trender. Beståndet är ändå långt ifrån livskraftigt och fortsatta åtgärder och övervakning krävs för att populationen ska bli långsiktigt livskraftig, säger Malin Åhl, handläggare på Viltanalysenheten på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Arbetar tillsammans

Runt år 2000 fanns endast 40 till 60 individer och nu uppskattas fjällrävspopulationen till 582 vuxna individer.

Att populationen har ökat är resultatet av en rad omfattande åtgärder. Man har bland annat utfodrat vid lyorna under år med låg gnagartäthet och även bedrivit rödrävsjakt då rödräven är ett hot mot fjällräven.

För nio år sedan antog Sverige och Norge en avsiktsförklaring om att länderna ska arbeta tillsammans för att rädda fjällräven i Skandinavien. För att hålla koll på populationsutvecklingen genomförs en årlig inventering. Sedan 2022 omfattar övervakningen även Finland.

– Inventeringen utförs i två etapper. På vintern undersöks aktiviteten vid lyor och på sommaren räknas antalet föryngringar vid de lyor som registrerades under vintern. Utifrån detta uppskattas sedan antalet vuxna individer, säger Malin Åhl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.