”Det har ju inte att göra med med politiken som ett isolerat fenomen”, säger Simon Matti, professor i statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet, och menar att hetsen som setts mot samer i valrörelsen ska ses i ljuset av samhällsdebatten i stort. Foto: Malin Moberg, TT/ Pressbild, Luleå tekniska universitet

Flera partier gick starkt lokalt – efter hårda ord mot samer

Uppdaterad
Publicerad

I Västerbotten gick SD starkt i flera kommuner. De som röstade på SD i riskdagsvalet i Norrbotten röstade i stället i stor utsträckning på M och KD i kommunvalet – partier som lokalt ofta haft en hård jargong mot samer.

– Det är det politiska landskap vi har i Sverige i dag. Det ser ut så här, säger Simon Matti, professor i statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet.

Kirunas lokala KD-topp Krister Pounu gjorde ett succéval. Partiet gick från att vara ett av stadens minsta partier till att bli näst störst med 11,6 procent av rösterna, enligt det preliminära valresultatet. Och det gjorde de genom att driva frågor som kommunpolitiken egentligen inte har någon makt över.

Pounu vill att det ska tillåtas mer bebyggelse i renskötselområden och att vem som helst ska få bedriva renskötsel.

”Rena rama uppviglingen”

Flera samiska väljare har reagerat starkt på den hårda tonen i valrörelsen. Flera partier på högerkanten har i norra Sverige gått till val på bland annat kritik mot Girjasdomen och renskötseln. Det samtidigt som felaktigheter och nidbilder av samer har målats upp i både annonser och i debatten på sociala medier. Senast i Vinterstadens skoter- och fritidsförenings kritiserade annons som publiceras i ett flertal gratistidningar.

– Det är rena rama uppviglingen, säger Anna-Britta Rikko, väljare i Kiruna kommun.

Men den hårda retoriken kan vara här för att stanna en lång tid framöver. Simon Matti, professor i statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet, är inte förvånad över att valrörelsen blev som den blev.

Samiska väljare upplever att tonen har blivit hårdare, varför blir det så?

– Ett högt tonläge, ett polariserat val, det gör att väljarna får en uppfattning att det är viktigt, det är spännande, det är ovisst och det gör att man som väljare blir mer benägen att sätta sig in i politiken, säger han.

Krister Pounu (KD) i kostym

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om någon har en mark och så får man helt plötsligt inte bygga på den då blir marken indirekt värdelös”. Hör Krister Pounu (KD) svara på tre brännande frågor kring samebyarnas rättigheter. Foto: Hans Sternlund, SVT/Lise Åserud, TT

”Inte mycket att göra åt”

Det är inte heller första gången som samer upplever rasism på den politiska arenan. I många kommuner har kommunledningar tagit avstånd mot rasism. 2021 krävde oppositionen att Kirunas dåvarande kommunledning skulle göra det – men det ville de inte.

Vad krävs för att debattklimatet inte ska vara så polariserat?

– Det är jättesvårt att säga. Det är det politiska landskap vi har i Sverige i dag. Det ser ut så här. I vissa frågor står partierna väldigt långt ifrån varandra och det är nog inte så mycket man kan göra åt det, säger Simon Matti.

Han fortsätter:

– Man kan i och för sig välja med omsorg vilka frågor man för fram och hur. Men annars är det sådant politiskt klimat vi lever med just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.