Färre elever i svenska grundskolor lär sig samiska språk genom modersmålsundervisning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Ossian och Ava är två av sju elever i Stockholms stad som läser samiska som modersmål. De berättar om hur det är för dem. Foto: Emmanuel Royer

Allt färre läser samiska i skolan: ”Vet inte varför”

Publicerad

Allt färre barn lär sig samiska i skolan, visar SVT:s kartläggning.

På fem år har antalet som läser samiska modersmål minskat från drygt 800 till 500 elever – de ansvariga myndigheterna vet inte varför.

– Det kommer leda till problem framöver, säger Helena Lundgren, undervisningsråd på Skolverket.

Syskonen Ossian och Ava Rosén är två av totalt sju elever som den här terminen har modersmålsundervisning i Stockholms stad.

– Man känner sig speciell. Jag och min bror har som ett hemligt språk som inte våra föräldrar förstår, säger 8-åriga Ava Rosén.

Deras pappa fick inte lära sig samiska då han växte upp under den tid då det ansågs fel att prata samiska. Men nu tas språket tillbaka genom barnen.

Lägsta deltagandet på nio år

Under många år ökade antalet samiska skolelever som får modersmålsundervisning, men för några år sedan hände något som gjorde att den uppåtgående trenden bröts.

Nu är andelen av Sveriges grundskoleelever som undervisas i samiska språk det lägsta på nio år, och det fortsätter minskar. Ett problem som Skolverket har uppmärksammat.

– Vi vet tyvärr inte varför. Men vi kan konstatera att det kommer leda till problem framöver, säger Helena Lundgren, undervisningsråd på Skolverket.

Inget tyder på att varken modersmålslärare eller andelen samiska elever har minskat – det är andelen av de berättigade eleverna som faktiskt deltar i undervisningen som har minskat.

– Det kommer göra det jättesvårt för kommuner och andra aktörer att leva upp till lagen och rätten till äldreomsorg på samiska, språkundervisning och samisk förskola. För att kunna hitta personer till tjänsterna behöver vi ha elever som lär sig språket i skolan, säger Helena Lundgren på Skolverket.

Distansundervisning skulle öka tillgängligheten

Sameskolstyrelsen har sedan 2015 ett särskilt uppdrag att erbjuda fjärrundervisning till hela landet där det inte finns tillgång till lämpliga lärare. Och sedan 2022 kan Skolverket dessutom stå för kostnaden så att fler elever ska få lära sig samiska i skolan. Men trots satsningarna har eleverna som ges modersmålsundervisning alltså inte blivit fler utan färre.

– Det är en allvarlig utveckling som vi följer nära. Ofta får föräldrarna själva ta ett stort ansvar för att driva igenom modersmålsundervisningen. Det kan ta lång tid att hitta en språklärare och skolorna informerar inte tillräckligt om vilken rätt man har. Möjligheten till modersmålsundervisning ser dessutom väldigt olika ut beroende på var man bor och vilket samiskt språk det handlar om, säger Sara Omma Simma, chef för Sametingets språkcentrum.

Se mer i Aktuellt klockan 21:00 på SVT Play och SVT2.

Modersmålsundervisning i grundskolan

LÄSÅR

2023/24
536

2022/23
594

2021/22
680

2020/21
632

2019/20
615

2018/19
802

2017/18
777

2016/17
567

Källa: Skolverkets officiella statistikdatabas

*statistiken avser antal elever i grund- och Sameskolan som deltar i modersmålsundervisning i ett samiskt språk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.