FN:s permanenta forum för urfolk är ett rådgivande organ till det ekonomiska och sociala rådet. Forumet inrättades den 28 juli 2000 och den första sessionen hölls i maj 2002 i FN:s högkvarter i New York och har sedan dess haft 10-dagars sessioner varje år.
UMPFII:s uppgift att vara expertråd och ge rekommendationer om urfolksfrågor till program, fonder och FN:s organ. Forumet arbetar för att höja medvetenheten och främja integration och samordning av aktiviteter som rör urfolksfrågor inom FN-systemet. Man arbetar också för att främja respekten för och fullständig tillämpning av bestämmelserna i FN:s deklaration om urfolkens rättigheter och följer upp effektiviteten av deklaration Art. 42 UNDRIP.
Sex mandatområden
Utöver de sex mandatområdena – ekonomisk och social utveckling, kultur, miljö, utbildning, hälsa och mänskliga rättigheter – är varje session tematiskt inriktad på en specifik fråga och i år är temat urfolk, människors hälsa, planetarisk och territoriell hälsa och klimatförändringar, en rättighetsbaserad strategi. Permanenta forumet är ett av tre FN-organ som har mandat att behandla urfolksfrågor specifikt. De andra är expertmekanismen för urbefolkningars rättigheter och den särskilda rapportören för urbefolkningars rättigheter.
Ledamöter
Permanent forum består av 16 ledamöter, nominerade både av regeringar och urfolksorganisationer. Innevarande mandatperiod 2023-2025 är Valentina Sovkina från Lujávri den samiska representanten i rådet. Den första samiska ledamoten i permanent forum var Ole Henrik Magga, tidigare sametingspresident i Norge, 2002-2004. Övriga ledamöter har varit Lars Anders Baer, fd styrelseordförande i Sametinget, 2008-2011 och juristen Anne Nuorgam från Finland, 2017- 2022, chef för Samerådets människorättsavdelning.
SVT Sápmi och Sameradion är på plats med Anne-Marit Päiviö, reporter och Stefan Karlsson, fotograf.
Preliminär föredragningslista för den tjugoandra sessionen
- Val av tjänstemän.
- Fastställande av dagordning och organisation av arbetet.
- Diskussion om temat ”Urfolk, människors hälsa, planetarisk och territoriell hälsa och klimatförändringar: en rättighetsbaserad strategi”.
- Diskussion om de sex mandatområdena för det permanenta forumet (ekonomisk och social utveckling, kultur, miljö, utbildning, hälsa och mänskliga rättigheter), med hänvisning till FN:s deklaration om ursprungsfolkens rättigheter och 2030 års agenda för hållbar utveckling.
- Dialoger:Dialog med urfolk;Dialog med medlemsstaterna;Dialog med FN:s organ, fonder och program;Människorättsdialog med den särskilda rapportören för urfolksrättigheter och expertmekanismen för urfolkens rättigheter;Regionala dialoger;Dialog om urfolkens plattformar etablerade inom FN-enheter;Tematiska dialoger.
- Permanenta forumets framtida arbete, inklusive frågor som behandlas av det ekonomiska och sociala rådet, resultatdokumentet från världskonferensen om urfolk och nya frågor.
- Preliminär dagordning för det tjugotredje sessionen i Permanent Forum.
- Antagande av rapporten från det ständiga forumet om dess tjugoandra session.
- Ekonomisk och sociial utveckling
- Kultur
- Miljö
- Utbilldning
- Hälsa
- Mänskliga rättigheter