Följ Sametingets plenum i Gällivare

Sametinget samlas i Gällivare för årets sista plenum. Där väntas två dagar med hårda debatter. Följ allting direkt här i liverapporten – och ställ frågor till SVT Sápmis reportrar.

Sametinget samlas i Gällivare för årets sista plenum. Där väntas två dagar med hårda debatter. Följ allting direkt här i liverapporten – och ställ frågor till SVT Sápmis reportrar.

Sametingets vimpel och sametingets ripa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Styrelsen och oppositionen inför årets sista plenum. Foto: Stefan Karlsson/SVT Sápmi

Sametingets plenum i Gällivare

Flera motioner bordlades när plenum avslutades

Flera motioner fanns kvar att behandla när tiden rann ut för Sametingets plenum. Plenum i Gällivare avslutades planenligt strax före klockan 18 på onsdagen. Samtidigt bordlades flera motioner till nästa års plenum. Däribland Guovssonástis omskrivna motion om att införa en rennäringsmyndighet.

Nästa år samlas plenum vecka 8 i Sundsvall/Sjädtavaelliev, vecka 35 i Piteå och vecka 47 i Kiruna/Giron. Däremellan är det även val till Sametinget 18 maj.

Flera nya ansikten i nämnder och styrelser

Flera valärenden hanterades under plenum på onsdagseftermiddagen. Josefine Skerk valdes nu in i Sametingets styrelse efter att Ulla-Karin Sarri lämnat styrelsen tidigare i höst.

Johan Hedemalm tar samtidigt hennes plats i språknämnden och Naadja Edlund Östergren tar över som ordförande i samma nämnd.

Marita Granström valdes till ny ledamot i Hälsa, -äldre och idrottsnämnden i stället för Margareta Påve som lämnade sin post förra månaden. Samtidigt tar Helena Dådring över som ordförande i nämnden.

Marianne Gråik går in både som ledamot och styrelseledamot i Samiskt parlamentariskt råd (SPR) i stället för Per Olof Nutti som i stället blivit ordförande för Samerådet.

Till Giellagáldus styrelse valdes Per Eric Kuoljok som ordinarie ledamot.

Naadja Östergren vid en banderoll för Samiskt språkcentrum
Naadja Östergren tar över som ny ordförande för Sametingets språknämnd.

 Hon blir ny ordförande för språknämnden

Språknämndens nya ordförande heter Naadja Östergren. Hon är 27 år, bosatt i Lycksele och representerar Landspartiet Svenska Samer.

- Det känns jättebra, säger hon efter valet som gjordes på plenum på onsdagseftermiddagen.

Naadja Östergren var valberedningens förslag och enda kandidat till posten.

- Helt klart finns det utmaningar och Språkcentrums finansiering är ju en av de största, säger Naadja Östergren.

"Språket fråga där alla är överens"

Hon hoppas att riksdagsdebatten om budgeten ska leda till mera pengar.

Naadja Östergren sitter redan som ledamot i språknämnden.

-  Det här är min första mandatperiod och den har varit givande. Det är en bra nämnd, och språket är ju en fråga där alla partier är överens.

Hon fortsätter:

- Ulla-Karin Sarri har varit en bra ordförande. Vi kommer att sakna henne, säger Naadja Östergren.

Oppositionen fortsätter säga nej till parlamentariska kommittén

Den vållade stor debatt på plenum i Stockholm. Förslaget från styrelsen var då som nu att en ordinarie sametingsledamot från varje parti skulle vara med den parlamentariska kommittén. Men inget av oppositionspartierna valde att delta.

Under plenum i Gällivare togs frågan upp igen. Men precis som då så klev representanter för oppositionspartierna upp var för sig i talarstolen och konstaterade att de fortsatt lämnar sina platser vakanta.

- Min Geaidnu lämnar sin plats vakant tills vi har fått några slags direktiv, säger Christina Åhrén och liknande besked lämnades även från övriga partier i oppositionen.

Giellagáldu: "Måste arbeta hårt nästa år"

Under förmidagen har motioner fortsatt behandlas på plenum. På åhörarläktaren finns bland annat representanter för Giellagáldu – som under gårdagen fick det positiva beskedet att språksatsningen räddas kvar nästa år.

– Jag är glad för att Sametinget prioriterar samiska språk och ser värdet av det vi arbetar med, säger Mika Saijets på Giellagáldu.

Långsiktigt är däremot situationen inte löst, konstaterar han. Genom Sametinget är ekonomin säkrad för nästa år. Men det är oklart hur det blir under åren som kommer.

– Även om vi har arbetat som att vara en permanent organisationen, så vet vi inte om vi har en fast finansiering på plats och för det måste vi arbeta hårt nästa år, säger han.

Sametingets plenum öppnat

Sametingets plenum har samlats för den andra och sista dagen för den här veckan.

Just nu pågår namnuppropen. Men under dagen väntas plenum fortsätta behandla motioner och budgetramarna för 2025.

Plenum fortsätter i morgon

Eftermiddagen gick åt till styrelsens och nämndernas redovisningar och ett par motioner. Några större beslut har ännu inte fattats under veckans plenum.

Plenum tar nu paus för att fortsätta klockan 08:30 onsdag morgon. Då återupptas diskussioner kring motioner samt budgetramarna för 2025.

Vi återkommer här i chatten då.

Styrelsen vill rädda Giellagáldu

Regeringen drog in finansieringen på fem miljoner kronor per år till Giellagáldu. Den samnordiska språksatsningen har därför riskerat att behöva läggas ner.

Från oppositionens håll har flera kritiska röster hörts om vad styrelsen gör för att rädda verksamheten. Och under tisdagseftermiddagen slår styrelseordförande Håkan Jonsson fast i talarstolen att styrelsen vill rädda satsningen.

- Vi arbetar för att Giellagáldu ska överleva nästa år. Men det kommer att få konsekvenser, säger han.

Styrelsens förslag är, enligt Sameradion, att ta tre miljoner kronor extra från kulturbudgeten nästa år för att rädda satsningen. Hur plenum kommer ställa sig till förslaget är oklart.

Per Olof Nutti har lämnat sin plats i Sametinget

Inför det här mötet har Samelandspartiets Per Olof Nutti, nyvald ordförande för Samerådet, lämnat sin plats som ledamot i Sametinget. Det innebär också att han lämnar sin plats i nämnder och Samiskt parlamentariskt råd.

Åsa Blind är hans ersättare under det pågående mötet och är också den som står på tur att ta hans ordinarie plats i Sametinget. Det formella beslutet är däremot inte fattat av Länsstyrelsen ännu.

Håkan Jonsson, Jakt- och fiskesamerna, Sametingets styrelseordförande.

Beslutet att korta plenum kritiseras

Både Marianne Gråik (Samelandspartiet) och Lars Miguel Utsi (Guovssonásti) ifrågasätter i interpellationer varför styrelsen beslutat att förkorta veckans plenum till två dagar.

- Du som ordförande äger dagordningen. Flera viktiga frågor tas inte upp på dagordningen och plenum kortas ner, säger Marianne Gråik i talarstolen.

Hon konstaterar att styrelsen är ytterst ansvarig för ekonomin och om inte pengarna finns så är det styrelsens ansvar att se till att det finns tid och pengar för att för debatten i plenum.

- Jag tycker att det är bra att vi har diskussioner och jag är inte rädd att diskutera här i Sametingets plenum. Men vi lever i en verklighet där vi har en plånbok att förhålla oss till, säger Håkan Jonsson, Jakt- och fiskesamerna, Sametingets styrelseordförande.