Följ Sametingets plenum i Gällivare

Sametinget samlas i Gällivare för årets sista plenum. Där väntas två dagar med hårda debatter. Följ allting direkt här i liverapporten – och ställ frågor till SVT Sápmis reportrar.

Sametinget samlas i Gällivare för årets sista plenum. Där väntas två dagar med hårda debatter. Följ allting direkt här i liverapporten – och ställ frågor till SVT Sápmis reportrar.

Sametingets vimpel och sametingets ripa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Styrelsen och oppositionen inför årets sista plenum. Foto: Stefan Karlsson/SVT Sápmi

Sametingets plenum i Gällivare

Per Olof Nutti har lämnat sin plats i Sametinget

Inför det här mötet har Samelandspartiets Per Olof Nutti, nyvald ordförande för Samerådet, lämnat sin plats som ledamot i Sametinget. Det innebär också att han lämnar sin plats i nämnder och Samiskt parlamentariskt råd.

Åsa Blind är hans ersättare under det pågående mötet och är också den som står på tur att ta hans ordinarie plats i Sametinget. Det formella beslutet är däremot inte fattat av Länsstyrelsen ännu.

Styrelsen vill rädda Giellagáldu

Regeringen drog in finansieringen på fem miljoner kronor per år till Giellagáldu. Den samnordiska språksatsningen har därför riskerat att behöva läggas ner.

Från oppositionens håll har flera kritiska röster hörts om vad styrelsen gör för att rädda verksamheten. Och under tisdagseftermiddagen slår styrelseordförande Håkan Jonsson slår fast i talarstolen att styrelsen vill rädda satsningen.

- Vi arbetar för att Giellagáldu ska överleva nästa år. Men det kommer att få konsekvenser, säger han.

Styrelsens förslag är, enligt Sameradion, att ta tre miljoner kronor extra från kulturbudgeten nästa år för att rädda satsningen. Hur plenum kommer ställa sig till förslaget är oklart.

Beslutet att korta plenum kritiseras

Både Marianne Gråik (Samelandspartiet) och Lars Miguel Utsi (Guovssonásti) ifrågasätter i interpellationer varför styrelsen beslutat att förkorta veckans plenum till två dagar.

- Du som ordförande äger dagordningen. Flera viktiga frågor tas inte upp på dagordningen och plenum kortas ner, säger Marianne Gråik i talarstolen.

Hon konstaterar att styrelsen är ytterst ansvarig för ekonomin och om inte pengarna finns så är det styrelsens ansvar att se till att det finns tid och pengar för att för debatten i plenum.

- Jag tycker att det är bra att vi har diskussioner och jag är inte rädd att diskutera här i Sametingets plenum. Men vi lever i en verklighet där vi har en plånbok att förhålla oss till, säger Håkan Jonsson, Jakt- och fiskesamerna, Sametingets styrelseordförande.

Håkan Jonsson, Jakt- och fiskesamerna, Sametingets styrelseordförande.

Daniel Lyngdorf Vinka är sjuk

Uppmärksamma följare av plenum har kanske lagt märke till att Daniel Lyngdorf Vinka saknas vid presidiet.

Sametingets ordförande är sjuk och har stannat hemma den här veckan. Därför leds plenum av vice sametingsordförande Paulus Kuoljok.

Marianne Gråik i talarstolen till vänster. Och i bakgrunden Paulus Kuoljok som ordförande.

"Sametinget är inte förberett för DNA-inventering"

Länsstyrelsen inventerar med DNA. Men Sametinget har inte utvecklat något ersättningssystem baserad på DNA-inventering av järv.

Marita Stinnerbom, Guovssonásti, oroar sig för vad konsekvenserna blir för Samebyarna och uttrycker att hon tycker Sametinget är passivt i frågan.

- Sametinget är inte förberett för ett ersättningssystem baserat helt på DNA-inventering och samebyarna har inte fått någon information, säger hon i talarstolen.

Jan Rannerud, rennäringsnämndens ordförande, säger att det är för tidigt att slå fast hur ersättningen ska fördelas då försöken med DNA-baserad inventering fortfarande pågår.

Jan Rannerud, Vuovdega, rennäringsnämndens ordförande.
Jan Rannerud, Vuovdega, rennäringsnämndens ordförande.

Veckans debattämnen på plenum

Sametingets plenum har öppnat för veckan och just nu avhandlas interpellationer.

Under veckan väntas budgeten bli en av de stora frågorna.

– Budgeten kommer att debatteras hårt eftersom vi har sparkrav på oss, sade styrelseordförande Håkan Jonsson till SVT Sápmi tidigare i veckan.

På grund av ekonomin så är plenum också bara två dagar i stället för tre den här veckan. Även det väntas leda till debatt där oppositionen är kritisk,

– Plenum är det enda stället där vi har möjlighet att diskutera och framföra vår politik. Det är slarvigt gjort av styrelsen att inte ha koll på kostnaderna, säger Marianne Gråik, Samelandspartiet.

Sametingets plenum kör igång klockan 08:30. Vi finns med båda dagarna och rapporterar det viktigaste som händer här.