Egil Pedersen och Sarah Olaussen Eira på filmfestivalen i Toronto. Foto: Aleksander Olai Korsnes/Rein Film

Första samiska ungdomsfilmen hyllas

Uppdaterad
Publicerad

”Biru Unjárga – Føkkings Nesseby” beskrivs som den första samiska ungdomsfilmen.

Efter hyllningar på filmfestivalen i Toronto var det i helgen premiärvisningar på hemmaplan i Sápmi.

– Jag tror på att göra film som ska fungera för en specifik målgrupp, samisk ungdom, säger regissören Egil Pedersen till NRK.

Branschpressen var lyrisk efter att ”Biru Unjárga – Føkkings Nesseby” visats på filmfestivalen i Toronto. Den internationella filmsajten Top Film beskrev bland annat huvudrollsinnehavaren Sarah Olaussen Eiras insats som perfektion.

– Det har varit konstigt att se sig själv på skärmen, men också väldigt roligt eftersom man får väldigt bra respons, säger hon själv till NRK.

Regissören Egil Pedersen beskriver det som en dröm som gick i uppfyllelse.

– Det har varit en dröm sedan jag började göra film att gå på någon av de fem stora filmfestivalerna. Så att äntligen få det, och det på själva långfilmsdebuten, var helt fantastiskt, säger han.

Utsålda smygpremiärer

I helgen var det smygpremiär på hemmaplan när filmen visades i Tana och Nesseby. Efter det väntar nu flera smygpremiärer innan filmen har biopremiär på norsk sida i slutet av september.

Så har långt har samtliga biljetter som släppts sålt slut.

– Biljetterna försvann inom några timmar, det var helt magiskt. Det har vi aldrig upplevt tidigare, säger biografchef i Vadsø, Beathe Harila.

”Många är nyfikna”

Filmen handlar om Elvira som känner att hon inte passar in i hembygden. Hon drömmer därför om att få kontakt med sin danska pappa – då hennes mamma blev gravid på en fertilitetsklinik i Danmark. Men när hennes pappa dyker upp blir det snarare kaos.

De internationella hyllningarna till trots så är det ändå specifikt samisk ungdom som filmen riktar sig till, konstaterar Egil Pedersen.

– Det är viktigt att det fungerar bäst här. Jag tror på att göra film som ska fungera på en specifik plats för en specifik målgrupp, samisk ungdom. Det gör att man har större chans att nå bortom den målgruppen och ut i världen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.