till vänster Sametingets  kanslichef Lars-Ove Sjajn, till höger en broschyr om ett språkläger för unga

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kanslichefen Lars-Ove Sjajn säger att Sametinget har varit tvungen att ta fram en plan B, ifall extrapengarna till Språkcentrum dras in. Foto: SVT

Framtiden för Samiskt Språkcentrum oviss – risk för nedskärningar

Publicerad

Efter de stora neddragningarna på Sametingets kansli, kan Samiskt språkcentrum nu vara hotat. Allt beror på om de senaste årens extraanslag förlängs.

– Jag har haft en dialog med regeringskansliet i ett år nu, men vi får inga signaler, säger kanslichefen Lars-Ove Sjajn.

Samiskt Språkcentrum bildades 2010. Uppdraget är revitalisering och att göra samiskan tillgänglig för fler. Till exempel ordnar Språkcentrum läger för ungdomar.

Finns på fyra orter

Centret är fördelat på fyra orter i Sápmi: Tärnaby, Östersund Jokkmokk och Kiruna.

I Sametingets nyss genomförda omorganisation av kansliet skedde inga förändringar av Språkcentrums verksamhet. Men risken finns att det kan bli nedskärningar.

För tre år sedan anslog regeringen extrapengar, vilket ledde till mer än en fördubbling av antalet anställda, som just nu är tolv personer.

Extrapengar i tre år

Varje år sedan 2021 har extrapengarna betalats ut. Men hur det blir i år är höljt i dunkel. Sametingets kanslichef är orolig.

– Vi har en beredskap om vi inte får en fortsatt finansiering. Men tyvärr får vi inte reda på det förrän budgetpropositionen kommer.

Lars-Ove Sjajn säger att Sametinget har varit tvungen att ta fram en plan B, ifall extrapengarna dras in.

Så då kan det bli nya neddragningar på språksidan?

– Ja, om vi får samma finansiering som för tre år sedan måste vi se över det givetvis, säger Lars-Ove Sjajn.

Redan varslat personal

Redan i somras varslades personalen på Nationellt språkcentrum för minoritetsspråken finska, meänkieli, romani och jiddisch. Centret är i samma situation som Samiskt språkcentrum och kan komma att läggas ner om de statliga extrapengarna uteblir.

Nationellt språkcentrum startades för bara tre år sedan och hösten 2022 startade verksamhet för meänkieli, eller tornedalsfinska i Kiruna och Övertorneå.

Se Sametingets kanslichef Lars-Ove Sjajn kommentera Språkcentrums framtid i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.