Jerker Bexelius

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi ska fortsätta utveckla den här typen av verksamhet och bli ett ännu mer välkänt besöksmål för samer”, säger Jerker Bexelius, verksamhetschef på Gaaltije. Foto: Felicia Löfgren, Sameradion

Gaaltije firar 40 år: ”Vill fortsätta utvecklas”

Publicerad

Gaaltije firar 40 år.

Det firas med pompa och ståt under veckan.

– Vi vill bli ett ännu mer välkänt besöksmål, säger Jerker Bexelius, verksamhetschef.

1984 bildades stiftelsen Gaaltije med syftet att förvalta arvet efter KMA – Kvinnliga Missions Arbetare och dess verksamhet vid Fjällgård i Hålland, Åre kommun.

Stiftelsen startade senare det sydsamiska kulturcentret Gaaltije och sedan 1999 finns man i den före detta Tullkammaren i centrala Staare/Östersund.

– De första åren var väldigt trevande, man ville bygga om äldreboendet och göra ett stort samiskt kulturcentrum men det föll på finansieringsfrågan. Då blev det att stiftelsen hamnade i dvala i några år och 1999 fick vi tillgång till det här huset där vi finns i dag, säger verksamhetschefen Jerker Bexelius.

Nu firar Gaaltije 40 år och det ska man göra med pompa och ståt och det blir bland annat öppet hus på lördag och senare middag.

– Vi kommer att ha en jubileumsmiddag där det är ungefär 90 personer som kommer att delta.

”Ska fortsätta utvecklas”

Stiftelsens ändamål är att bedriva verksamhet till gagn för det samiska folkets kulturella och kristna intressen främst genom att driva det sydsamiska kulturcentret.

– Vi ska fortsätta utveckla den här typen av verksamhet och bli ett ännu mer välkänt besöksmål för samer som vi ser som vår huvudsakliga målgrupp. Men även bland övrig befolkning, att komma hit och ta del och lära sig mer om samiska perspektiv kring historia, men även nutid och framtid.

Lorentz Sjulsson Åsdell, besökare från Lycksele tycker Gaaltije har en viktig plats i samhället.

– Det här är oerhört uppmuntrade för de som jobbar med slöjd i området och man pratar med en del här som vill ta igen en del av sin kultur och det här är en del av det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.