Anita Gimvall har under 2020 uppfört en kåtaliknande byggnad i Stenträsket, Vindelfjällens naturreservat, inom strandskyddsområde. Enligt stämningsansökan hade åtgärden inneburit skada för de miljövärden som avses skyddas i naturreservatet.
Länsstyrelsen menar att hon helt saknar tillstånd för att ha en byggnad på platsen. De har tidigare i år fattat beslut om att bränna ner byggnaden. Och 2018 lät de bränna ner den byggnad Gimvall tidigare hade på platsen.
Frias av tingsrätten
Men det kan visa sig ha varit fel beslut. Lycksele tingsrätt, som tagit ställning till om hon ska fällas för brott mot områdesskydd, konstaterar att det är oklart om Gimvall verkligen brutit mot lagen. Och de friar henne därför helt.
”Genom Anita Gimwalls egna uppgifter och vad vittnet NN berättat i förening med den skriftliga bevisningen framstår det för tingsrätten som troligt att det på platsen funnits en av henne och hennes släkt för fiske och jakt nyttjad byggnad under mycket lång tid, mer än 100 år och allt inom ramen för samisk kultur och samisk verksamhet”, skriver tingsrätten i domen.
Tingsrätten konstaterar att de inte med säkerhet kan säga att Gimvall har rätt att bygga där. Men att det inte heller går att bevisa motsatsen.
”Gärningspåståendet är därmed inte styrkt och därför ska Anita Gimwall frikännas från åtalet”, skriver de.
Överväger stämma staten
Lättnaden är nu stor för Anita Gimvall.
– Vi är väldigt nöjda med domen. Att de höll med min bedömning om att det inte var en olaglig åtgärd efter som hongenom generationer har haft en kåta på den här platsen, säger försvarsadvokaten Anna Åkerstedt som tillägger att det fortfarande är möjligt att åklagaren överklagar till hovrätten.
Som SVT Sápmi tidigare har rapporterat så överväger Gimvall och hennes juridiska ombud Tage Collberg att stämma staten för turerna kring byggnaden.
– Inom ett par månader kan det komma en stämningsansökan. Gimvall och hennes familj bör få skadestånd, sade Collberg i samband med att rättegången inleddes.
Om domen påverkar Länsstyrelsens beslut om att bränna ner byggnaden är ännu oklart.
SVT Sápmi söker kammaråklagaren men har inte fått svar.