Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför tar sig grön kolonialism in som nyord. Foto: Helena Landstedt/TT

Grön kolonialism blir nyord 2023: ”Glädjande”

Publicerad

Grön kolonialism tar sin på Språkrådet och Språktidningens lista över svenska nyord 2023.

– Glädjande! säger Matti Blind Berg, förbundsordförande för SSR, spontant.

Varje år tar Språkrådet och Språktidningen fram en lista med ord som antingen dykt upp, ökat i användning eller i betydelse under året som gått.

I år visar listan dels tecken på hur gängkriminaliteten påverkat språket men också på hur AI varit på allas läppar under året. Men det finns även ett annat ord som sticker ut – grön kolonialism.

”Människorna som lever närmast naturen och som bidrar minst till klimatförändringarna är alltså också de som drabbas hårdast av dem och får betala mest – genom att ge upp sitt land och sina rättigheter”, skriver språkrådet i sin förklaring av ordet.

Att ordet dyker upp just 2023 är kanske inte så förvånande sett till den så kallade gröna omställningen. Matti Blind Berg, förbundsordförande på SSR, tror det kan vara positivt att det nu dyker upp i det här sammanhanget.

– Frågan om kolonialism kanske lyfts. Kanske att man börjar tänka. Att det får en spridning och att man tänker på innebörden, säger han.

Språkrådet konstaterar att ordet redan förkommer i norskan som ”grønn kolonialisme”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.