Författaren Mats Jonsson och en bild från repetitionerna av pjäsen ”När vi var samer”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Författaren och serietecknaren Mats Jonsson talar om sina känslor inför premiären på pjäsen om hans farfars liv. Foto: TT och Producenterna i Norrland AB

Första gången umesamiska talas på scen: ”Jag känner mig uppspelt”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången någonsin kan umesamiska höras talat på en teater.

Scenversionen av Mats Jonssons bok ”När vi var samer” har premiär på lördag, och SVT Sápmi tog pulsen på författaren.

– Jag känner mig uppspelt, lite som ett barn i advent, säger han.

På lördag slår Västerbottensteatern upp dörrarna till urpremiär på Sara kulturhus i Skellefteå.

”När vi var samer” är en krönika över en släkts månghundraåriga kamp för att bevara sitt sätt att leva. Författaren och serietecknaren Mats Jonsson porträtterar sin farfar, som till sist måste ge upp.

Förutom teaterupplevelsen, serveras publiken en skildring av den samiska historien långt ifrån skolböckernas beskrivning.

Hemligheter i en ask

I en gammal försluten svepask, som öppnas när Mats Jonssons farfar dör, hittar familjen brev från lappfogden i Västerbottens län. Där låg också foton från renskiljningar och ett renmärkesbevis.

Fynden avslöjade att Mats Jonsson är av skogssamesläkt från trakten av Malå. Varför var detta så hemligt? undrade familjen. Varför slutade de att vara samer? Det är om detta som boken och pjäsen handlar.

Västerbottensteatern har satt upp pjäsen i samarbete med Åarjelhsaemien teatere/Sydsamiska teatern i Mo i Rana.

– Det som gjorde mig allra gladast var att man verkligen tagit tillvara på humorn som finns i boken. Det är en allvarlig bok med tunga saker, men där finns mycket humor ändå, säger Mats Jonsson.

Aldrig talat på en scen

På scenen står fem skådespelare som berättar historien, ibland med hjälp av musik. Scenspråket är både svenska och umesamiska – det sistnämnda har aldrig talats på en teaterscen förut.

– Det är det största av allt. Det är en revansch för det skogssamsiska språket och kulturen att lyftas upp på scen på det här sättet, säger Mats Jonsson.

Föreställningen har premiär på lördag i Skellefteå och kommer att spelas på ett 20-tal platser runtom i Sápmi.

I klippet ovan talar Mats Jonsson om sina känslor inför premiären på pjäsen om hans farfars liv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.