Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
President Joe Biden på väg till presidentflyget för avresa till Arizona. Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

Historisk ursäkt från USA:s president till urfolk

Uppdaterad
Publicerad

President Joe Biden kommer att offentligt be om ursäkt för USA:s förtryck av urfolk som pågick i 150 år.

Barn från urfolken tvingades till internatskolor där mångas liv förstördes, enligt en tidigare utredning initierad av USA:s regering. Nu vill Biden visa federal ånger över behandlingen.

– Jag gör nu något som jag skulle ha gjort för länge sedan: att formellt utfärda en ursäkt till (ursprungsnationer) för det sätt som vi har behandlat deras barn under så många år, sade Biden när han lämnade Vita huset för att resa till delstaten Arizona.

Första gången

Under fredagen besöker Biden urfolksreservat i delstaten. I samband med besöket kommer han formellt att be om ursäkt i den federala regeringens namn om hur urfolken behandlats, något som ingen tidigare president har gjort.

Bidens utfärdande av en ursäkt kommer knappt två veckor före presidentvalet – och blir därmed en av hans sista större åtaganden innan en nästa president är framröstad.

– Jag kunde aldrig ha föreställt mig . . . att något sådant här skulle hända, sade Deb Haaland, som är inrikesminister och som dessutom tillhör urfolket Pueblo of Laguna (Kawaika), om Bidens besked.

Tvångsförflyttningar

Hon initierade utredningen som visat på omfattande fysiska och psykiska övergrepp mot elever under perioden 1819–1969 då USA:s federala regering drev över 400 internatskolor.

Utredningen visar bland annat att över 18 000 barn tvingats bort från sina föräldrar till internatskolor. Omkring 1 000 dödsfall har kunnat bekräftas i samband med tvångsförflyttningarna och ett 70-tal omärkta gravar upptäckts.

Inrikesminister Deb Haaland tillhör urfolket Laguna Pueblo. Arkivbild. Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.