Det var för några veckor sedan som upptäckten gjordes på den norska ögruppen i Arktis av Stein Tore Pedersen, vid Norska Polarinstitutet. Han jagade ren när han plötsligt upptäckte 20 till 30 bär i Colesdalen, halvvägs mellan Longyearbyen och Barentsburg.
– Jag blev förvånad, jag har aldrig sett hjortron här förut. Jag trodde knappt mina ögon, säger han till Norska Polarinstitutet hemsida vilket även The Barents Observer rapporterat om.
Varm sommar på Svalbard
Sommaren var både torr och varm och juli blev den varmaste månaden någonsin på ön med en medeltemperatur på över tio grader.
– Jag tror att bären är ett direkt resultat av den ovanligt varma sommaren vi har haft i år, säger Pedersen.
Det här är första gången som mogna hjortron hittas på Svalbard. Inte heller Virve Ravolainen, vegetationsforskare vid Polarinstitutet på Svalbard, har sett något liknande.
– Jag har inte ens sett omogna hjortron på Svalbard, så mogna bär är ganska sensationella, säger hon.
Dramatisk uppvärmning
Men Ravolainen tror också att det kommer bli mer hjortron på Svalbard. Temperaturen har under de senaste 50 åren stigit 3-5 grader. Ingen annanstans på planeten ser man en mer dramatisk uppvärmning.
Ny statistik från EU:s klimatbevakningstjänst Copernicus visar att världen i år även upplevde den varmaste septembermånaden som någonsin noterats.
Jordens genomsnittliga yttemperatur landade på 16,38 grader i september vilket är 0,93 grader över genomsnittet för den månaden mellan 1991 och 2020. Och det var 0,5 grader varmare än den tidigare varmaste septembertemperaturen, som uppmättes 2020.
”Inte särskilt kallt”
Efter hjortronsommaren upplevde Svalbard trots det sin kallaste septembermånad på 18 år, med 1,6 grader under normalt.
– Historiskt sett är inte det särskilt kallt. Om vi jämför med den gamla normalperioden 1961-1990, skulle årets september ha varit nära det normala, säger Jostein Mamen vid Meteorologiska institutet.