Hon har sett flera trender bland fjällturisterna under tiden som ansvarig för Abisko, Kebnekaise och Saltoluokta fjällstationer.
Sett flera trender
– Först kom äventyrstrenden då människor ville uppleva mer och utmana sig själva. Sedan kom pandemin, då den svenska fjällvärlden fick en extra skjuts av människor som semestrade i Sverige.
Efter pandemin har intresset för fjällen hållit i sig. Den försämrade ekonomin har fått en pandemiliknande effekt, säger Marit Sarri.
– Möjligtvis med skillnaden att man inte har lika mycket pengar att spendera på restaurangbesök.
Pratar inte klimat
Hon är en av dem som svarat på Fjällsäkerhetsrådets enkät till destinationsbolagen. Det scenario som Naturvårdsverket där målar upp, är att de allt mildare vintrarna ska leda till kortare säsonger i framtiden. Det är inget som präglar Marit Sarris vardag ännu.
– Jag tycker nog inte att vi pratar så mycket om klimatpåverkan, när vi tänker trycket av besök här uppe.
Kortat med en vecka
Dock har man i Abisko, Kebnekaise och Saltoluokta de senaste sju åren kortat säsongen med en vecka per år, då man inte kan garantera snö.
– Men det är svårt att säga vad det beror på. I år tog snön slut tidigt medan vi förra året kunde åka skidor upp till fjällen till mitten av maj, säger Marit Sarri.
Kanske öppna tidigare
Även om klimatpåverkan ännu inte blivit så kännbar på hennes breddgrader, så är hon medveten om att man kan behöva vidta åtgärder i framtiden.
– Redan nu uppmanar vi våra gäster att resa hit på ett hållbart sätt, gärna med tåg. Vi skulle också kunna kika på om vi kan öppna anläggningarna tidigare på säsongen. Här i norr öppnar vi just nu i mars, men jag vet att man i Jämtlandsfjällen öppnar i februari, säger Marit Sarri.