vuxna och barn med en hund på fjällvandring, i förgrunden ett rött kryss som markerar vandringsleden

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det allt varmare klimatet kommer att påverka hur vandingslederna dras i fjällen, enligt Naturvårdsverkets Fjällsäkerhetsråd. Foto: SVT

Klimatförändringar leder till ny typ av fjällturister

Uppdaterad
Publicerad

Det allt varmare klimatet kommer att påverka fjällturismen. Det gäller allt från ledernas dragning, säsongens längd till synen på säkerhet. 

– Förmodligen kommer vi även att få se en ny typ av besökare, säger Per-Olov Wikberg, samordnare vid Naturvårdsverkets Fjällsäkerhetsråd. 

På Naturvårdsverket märker man redan av klimatförändringarna genom att trädgränsen flyttat på sig. 

– Vi kan i södra fjällen se att trädgränsen stiger. Inte så snabbt, men på 50 år händer det ganska mycket, säger Per-Olov Wikberg till SVT Sápmi. 

Enkät till företagen

För att skaffa sig beredskap inför framtiden, skickade fjällsäkerhetsrådet i mars ut en enkät till destinationsföretagen i fjällen. 24 svarade och tre av fyra instämde helt eller delvis i påståendet att ”ett förändrat klimat kommer att kräva mer förberedelser av besökaren”. 

– Tillsammans har vi kartlagt vad vi ser för utmaningar de kommande åren. Nästan alla anser att klimatanpassning är en viktig del. Ett förändrat besöksmönster sker inte över en natt, utan stegvis över tid, säger Per-Olof Wikberg.

Ser annorlunda ut

Rent konkret kommer det inte att se ut som tidigare i fjällen.

– Det påverkar hur vi arbetar med fjällederna, hur vi bygger broar och spångar och hur sträckningarna dras. Det här behöver göras i samverkan med alla aktörer och Fjällsäkerhetsrådet är ett bra forum, säger Wikberg. 

De mildare vintrarna i Europa och övriga världen kan också leda till förändringar av vem som besöker de svenska fjällen, säger Per-Olov Wikberg.

– Förmodligen kommer vi även att få se en ny typ av besökare från andra länder. Framförallt vintertid men även sommartid.

Ekonomin påverkar

Fjällsäkerhetsrådet mäter förändringarna på samma sätt som Folkhälsomyndigheten gjorde under pandemin, med hjälp av mobiltrafiken i området.

Redan nu märks en påverkan på turistströmmarna, men inte på grund av klimatet så mycket som den försämrade svenska ekonomin.  

– Vi ser redan nu att turister från södra Sverige väljer de södra fjällområdena i första hand, eftersom det är dyrt att åka långt, säger Per-Olov Wikberg. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.