På Naturvårdsverket märker man redan av klimatförändringarna genom att trädgränsen flyttat på sig.
– Vi kan i södra fjällen se att trädgränsen stiger. Inte så snabbt, men på 50 år händer det ganska mycket, säger Per-Olov Wikberg till SVT Sápmi.
Enkät till företagen
För att skaffa sig beredskap inför framtiden, skickade fjällsäkerhetsrådet i mars ut en enkät till destinationsföretagen i fjällen. 24 svarade och tre av fyra instämde helt eller delvis i påståendet att ”ett förändrat klimat kommer att kräva mer förberedelser av besökaren”.
– Tillsammans har vi kartlagt vad vi ser för utmaningar de kommande åren. Nästan alla anser att klimatanpassning är en viktig del. Ett förändrat besöksmönster sker inte över en natt, utan stegvis över tid, säger Per-Olof Wikberg.
Ser annorlunda ut
Rent konkret kommer det inte att se ut som tidigare i fjällen.
– Det påverkar hur vi arbetar med fjällederna, hur vi bygger broar och spångar och hur sträckningarna dras. Det här behöver göras i samverkan med alla aktörer och Fjällsäkerhetsrådet är ett bra forum, säger Wikberg.
De mildare vintrarna i Europa och övriga världen kan också leda till förändringar av vem som besöker de svenska fjällen, säger Per-Olov Wikberg.
– Förmodligen kommer vi även att få se en ny typ av besökare från andra länder. Framförallt vintertid men även sommartid.
Ekonomin påverkar
Fjällsäkerhetsrådet mäter förändringarna på samma sätt som Folkhälsomyndigheten gjorde under pandemin, med hjälp av mobiltrafiken i området.
Redan nu märks en påverkan på turistströmmarna, men inte på grund av klimatet så mycket som den försämrade svenska ekonomin.
– Vi ser redan nu att turister från södra Sverige väljer de södra fjällområdena i första hand, eftersom det är dyrt att åka långt, säger Per-Olov Wikberg.