Aana Edmondson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Adam Karls Johansson

Höga priser för att delta på World Water Week: ”Måste göra det lättare”

Uppdaterad
Publicerad

Under World Water Week i Stockholm har det kommit kritik mot de höga priserna för att delta.

Aana Edmondson förstår kritiken, men ser också att vattenveckan blivit bättre på inkludering.

– Om de vill lyfta urfolksperspektivet måste de göra det lättare för oss, säger hon.

Sedan 1991 har vattenveckan genomförts i Stockholm. De senaste åren har World Water Week jobbat för att få ett större urfolksfokus och i år deltog urfolk från bland annat USA, Australien och Sápmi.

Aana Edmondson representerade Sáminuorra tillsammans med Tilde Renman, och hon tycker att konferensen gör mycket bra men att det kan göras mer.

– Om de vill lyfta urfolksperspektivet måste de göra det lättare för oss. Vi har haft jättebra support men vi skulle behöva ännu mer för det är många timmar som vi lagt ner på det här kvällar och helger på vår egna tid, säger Edmondson.

Kan göra mer för urfolk

Phil Duncan är hedersprofessor vid två universitet och tillhör den australienska urbefolkningen och var på plats i Stockholm för att lyfta urfolksperspektivet.

– Jag tycker det är synd att urfolksrepresentanter måste be om att få delta, vi har inte tillgång till den finansiering som stora företag har. De måste tänka om kring hur de kan stötta oss, speciellt unga människor som kan få komma till liknande evenemang och få möjlighet att påverka.

Vad kan du göra för att lyfta denna fråga?

– När jag kom hit första gången var det sex ufolksrepresentanter som deltog. Då deltog inga samer, i år deltar 60 stycken från urfolksgrupper och samer leder samtalet. Förändringen kommer, men den sker inte på det sätt vi vill.

Behöver förändringen gå snabbare?

– Inte nödvändigtvis snabbare utan vi vill genomföra en starkare förändring. Vi måste fortsätta lyfta upp urfolksröster.

”Väldigt viktigt att inkludera urfolk”

David Herbert Coleman jobbar för Stockholms internationella vatten institut där han bland annat jobbar med klimatfrågan kopplat till vatten och att lyfta urfolksperspektivet.

– Urfolksröster har inte varit så starka när det kommer till vatten, så jag tycker det är väldigt viktigt att inkludera urfolk och deras värderingar, säger han.

Flera personer som SVT Sápmi har pratat med har gett en del kritik för att vattenkonferensen blir exkluderande mot de som inte kommer från företagsvärlden.

– De senaste åren har World Water Week försökt att bli mer inkluderande, sedan är det så att vi inte alltid vet vad ordet inkluderande betyder. Det här året och förra har vi tittat efter nya medel för att öka deltagandet och röster från urfolk. För oss betyder det att vi behöver nå ut till givare som är alienerade med värderingarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.