Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lennart Pittja var 23 år då han, Jörgen Stenberg, Malå, Nils-Tomas Labba, Övre Soppero och Lennarts far Josef Pittja hungerstrejkade i Kiruna en vecka innan Sametinget invigdes 1993. Se när han minns tillbaka på händelsen. Foto: Jens Collsjiöö/TT och Anna-Karin Niia/SVT Sápmi

Hungerstrejken 1993: ”Jag är stolt att jag stod upp för våra samiska rättigheter”

Uppdaterad
Publicerad

Sista avsnittet i SVT Sápmis sommarserie, TV-muittut, handlar om hungerstrejken i Kiruna 1993. En vecka innan Sametingets öppnande så hungerstrejkade Josef Pittja, Nils-Tomas Labba, Jörgen Stenberg och Lennart Pittja i protest mot att svenska staten släppt småviltsjakten fri. Vi har träffat Lennart Pittja, Gällivare, igen.

Lennart Pittja sitter och bläddrar i en Sáminuorra-tidning, där hans dagbok om hungerstrejken i Kiruna för 30 år sedan är publicerad. Han och kompisen Jörgen Stenberg, Malå, som båda var engagerade i Sáminuorra, beslutade sig för att ansluta sig till hungerstrejken som hans far Josef Pittja och Nils-Tomas Labba, från Övre Soppero hade påbörjat.

– Jag minns väldigt fina, men väldigt jobbiga stunder. Det var omtumlande och mycket som skedde. Men jag minns det också med väldigt stor stolthet att man faktiskt gjorde något, säger Lennart Pittja.

Samerna protesterade mot att svenska staten släppte fri småviltjakten ovan odlingsgränsen, samma år som Sametinget inrättades.

– Jag har alltid haft ett intresse i samhällsfrågor och drivkraften för mig var att visa att Sametinget som vi nu fick med ena handen, så var priset för högt. De var viktigt att visa regeringen som drev igenom detta att det inte var ok, säger Lennart Pittja.

”Känslorna for åt alla håll – både på gott och på ont”

Ni var utan mat i nästan en vecka, hur var det?

– Jo, det gick, men jag var väldigt påverkad. När Sametinget skulle invigas så gick jag in och skulle vara med, men jag orkade inte vara kvar. Det kändes som man var väldigt naken, känslorna for åt alla håll – både på gott och på ont.

I dag arbetar Lennart Pittja som tursimföretagare i Gällivare kommun och berättar att tiden i Sáminuorra och händelsen för 30 år sedan har format den han är i dag.

– Jag brinner för rättvisa och samiska rättighetsfrågor som land och vatten i dag som för 30 år sedan. Jag har inte fortsatt som aktivist eller engagerat mig politiskt, men har valt ett liv där jag håller dem här frågorna i centrum, säger Lennart Pittja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.