Nu har både Finland och Sverige lämnat in sin ansökan om medlemskap i Nato. Detta innebär också att Sverige nu lämnar sin 200-åriga alliansfrihet. Tidigare har Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson uttryckt sig positivt om Natomedlemskapet.
– Med den militära situationen som vi har idag så skulle det kännas lite tryggare med ett medlemskap i Nato, sade han till SR Sameradion tidigare i veckan.
Men i Sveriges nordligaste sameby Könkämä, som gränsar både till Finland och Norge, växer oron. Samebyn har betesmarker både i Sverige och Norge. Trots det norska Natomedlemskapet har samebyn inte störts så mycket av övningarna – än så länge. Men han befarar att det blir värre nu då övningarna sannolikt börjar arrangeras i större utsträckning på båda sidor om gränsen.
Ovana vid övningar
Samebyn har renarna på svenska sidan under vintertid, då störs de inte av övningarna i Norge. Nu när Sverige ser ut att gå med i Nato oroar han sig för att övningarna ska breda ut sig över större områden och störa renarna även på svenska sidan.
– I Sverige är vi inte vana med dessa stora övningar som Nato har och jag tror att det kommer att påverka oss mycket, säger Per-Olof Nutti.
Han uppmanar organisationer i Sverige att ta tag i frågan redan i ett tidigt skede – och att även Sametinget börjar arbeta med det här. Utifrån renskötseln så vill han se att Sverige och Finland samarbetar och försöker lära hur Norge har arbetat genom åren.
– Samebyarna måste samarbeta mellan gränserna och se vilken påverkan det här medför, säger Per-Olof Nutti.