Natoansökan oroar renskötare: ”Stor påverkan för oss”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagsmorgonen lämnade Sverige in sitt ansökningsbrev till Nato. Nu växer oron bland renskötare i norr – som inte vill se Nato-övningar på betesmarkerna vid norsk-svenska gränsen.

– Jag är orolig att medlemskapet innebär stora förändringar för renskötseln, säger Per-Olof Nutti, renägare i Sveriges nordligaste sameby Könkämä och sametingspolitiker.

Nu har både Finland och Sverige lämnat in sin ansökan om medlemskap i Nato. Detta innebär också att Sverige nu lämnar sin 200-åriga alliansfrihet. Tidigare har Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson uttryckt sig positivt om Natomedlemskapet.

– Med den militära situationen som vi har idag så skulle det kännas lite tryggare med ett medlemskap i Nato, sade han till SR Sameradion tidigare i veckan.

Men i Sveriges nordligaste sameby Könkämä, som gränsar både till Finland och Norge, växer oron. Samebyn har betesmarker både i Sverige och Norge. Trots det norska Natomedlemskapet har samebyn inte störts så mycket av övningarna – än så länge. Men han befarar att det blir värre nu då övningarna sannolikt börjar arrangeras i större utsträckning på båda sidor om gränsen.

Ovana vid övningar

Samebyn har renarna på svenska sidan under vintertid, då störs de inte av övningarna i Norge. Nu när Sverige ser ut att gå med i Nato oroar han sig för att övningarna ska breda ut sig över större områden och störa renarna även på svenska sidan.

– I Sverige är vi inte vana med dessa stora övningar som Nato har och jag tror att det kommer att påverka oss mycket, säger Per-Olof Nutti.

Han uppmanar organisationer i Sverige att ta tag i frågan redan i ett tidigt skede – och att även Sametinget börjar arbeta med det här. Utifrån renskötseln så vill han se att Sverige och Finland samarbetar och försöker lära hur Norge har arbetat genom åren.

– Samebyarna måste samarbeta mellan gränserna och se vilken påverkan det här medför, säger Per-Olof Nutti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.