• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

till vänster bild på skog; till höger Peter Larsson i Mauskare sameby

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Larsson i Mauskare sameby är besviken över att samebyarna inte bjudits in till diskussionen om skogen. Foto: SVT

Inga samebyar inbjudna till mötet med EU:s skogsdirektörer

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår ett toppmöte för EU:s skogsdirektörer i Skellefteå. Besöket ingår i Sveriges EU-ordförandeskap. Men trots att skogspolitik i hög grad berör samer, är inga samebyar inbjudna.

– De sista hänglavskogarna är en stor fråga för oss och de måste tänka på att vi finns här också, säger Peter Larsson i Maskaure sameby. 

Skogsdirektörerna från de olika medlemsländerna samlas i tre dagar, och olika skogsrelaterade frågor står på programmet.

Från svensk sida vill regeringen visa hur hållbart skogsbruk fungerar i praktiken. Ett annat syfte är att främja förnybara lösningar, som bygger på skogsråvaror.  

”Enorm skogsskövling”

Peter Larsson i Maskaure sameby har en annan bild av hur verkligheten ser ut.

– Vi har varit utsatta för en enorm skogsskövling de senaste 30 åren. Vi har ju tappat 60–70 procent av marklavbetet, och då ska vi inte prata om all hänglavskog som försvunnit, säger han till SVT Sápmi.

Komma med åsikter senare

Sveriges landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) talade på mötet och kommenterade samebyarnas missnöje.

– Det här mötet är bara för tjänstemän. Rennäringen kommer att få möjlighet att komma med åsikter senare, säger Kullgren till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.