Om två veckor ska Australien hålla en historisk folkomröstning där man ska rösta om man ska erkänna aboriginer och torressundöborna som landets urfolk i sin grundlag. Men frågan splittrar landet och dess invånare.
– Valdebatten har blivit väldigt politiserad och splittrande. Det leder till nackdelar för urfolksinvånarna som hamnar i fokus, säger Jillian Marsh från Adnyamathanha-stammen i veckans 15 minuter från Sápmi.
Oavsett om det blir ett ja eller nej så riktas alla blickar mot urfolken, konstaterar hon. Privatpersoner som bara vill leva sina liv blir politiserade enbart för att de tillhör sitt folk.
Finns begränsningar
Urfolken i Australien har dessutom olika religioner och olika traditioner där alla inte hörs lika mycket som andra. Hon oroar sig för att ett ja skulle kunna leda till att de som redan har en politisk plattform hörs mer. Och att de som inte hörs i dag fortfarande osynliggörs.
Vinner ja-sidan väntas urfolken få ett eget organ som är rådgivande för parlamentet. Hon är skeptisk till att folken vinner något på att ha enbart en rådgivande roll.
– Att bara ha en rådgivande rättighet ger oss ingen möjlighet att fatta beslut. Om du inte har människor med möjlighet att kunna fatta informerade beslut så kommer det finnas begränsningar i vad det här kan åstadkomma. Vi har haft rådgörande roller förut och vi kommer få det igen. Och sett till historien så har det inte lätt till mycket. När ett råd ges så fattas det ändå inte beslut utifrån det, säger hon.
”Behöver mer tid”
Marsh berättar att hon själv ännu inte vet hur hon ska rösta.
– Jag har inte bestämt mig för hur jag ska rösta. Jag behöver mer tid. Jag gillar iden med att grundlagen ändras men jag vet inte om ett rådgivande organ är rätt väg framåt, säger hon.
Och hur omröstningen faktiskt kommer att gå våga hon inte gissa.
– Det kommer avgöras av hur mycket information folk har och hur intresserade de är av frågan.
Se 15 minuter från Sápmi på SVT2 på lördag klockan 16:05 eller på SVT Play.