Australiens premiärminister Anthony Albanese (t.v) vädjade om ett ja. Men enligt det preliminära valresultatet röstar folket nej till att erkänna urfolken. Till höger sörjande representanter för ja-sidan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Australiens premiärminister Anthony Albanese (t.v) vädjade om ett ja. Men enligt det preliminära valresultatet röstar folket nej till att erkänna urfolken. Till höger besvikna representanter för ja-sidan. Foto: Safeed Khan/AFP/TT

Australien splittrat inför urfolksval: ”Riskerar bli bakslag”

Uppdaterad
Publicerad

Ska Australien erkänna aboriginer och torressundöborna som landets urfolk i sin grundlag?

Valkampanjen är nu igång inför en historisk folkomröstning den 14 oktober.

– Ett ja är oerhört viktigt, säger Kristina Sehlin Macneil, docent i samiska studier vid Umeå universitet, i veckans 15 minuter från Sápmi.

Den 14 oktober kommer Australien att hålla en folkomröstning om att ändra grundlagen för att stärka urbefolkningens politiska inflytande.

Den nuvarande grundlagen från 1901 nämner inte urinvånarna – aboriginer och torressundöborna. De utgör omkring 900 000 av landets 25 miljoner invånare och de har i dag generellt kortare medellivslängd, är överrepresenterade i fängelser och har lägre andel med högre utbildning än resten av landet.

– Jag ber alla australier att rösta ja, säger landets premiärminister Anthony Albanese.

Frågan splittrar

Skulle ja-sidan vinna inrättas ett urfolksorgan utan politisk makt som ska ge råd till Australiens parlament. Exakt hur det ska utformas är ännu oklart då det arbetet påbörjas först efter ett eventuellt ja i omröstningen.

Frågan splittrar både de olika politiska sidorna, där Labour som sitter vid makten säger ja, medan oppositionens Liberalerna säger nej. Även bland urfolken är det splittringar där en del tycker att det här inte är tillräckligt och därför överväger att rösta emot det.

– Det ser ut som att en majoritet vill ha The Voice (som omröstningen kallar red. anm.). Men det finns också de som tycker det här är för lite, att det är försent och även de som hellre vill ha självständighet och markrättigheter, säger Sehlin Macneil som forskat mycket kring urfolken i Australien.

”Skulle vara ett enormt bakslag”

Hon menar att det skulle vara viktigt att det blir ett ja.

– Ett ja är oerhört viktigt för man har väntat väldigt länge på att bli erkända.

Ett nej skulle ge stora konsekvenser.

– Det skulle vara ett enormt bakslag. Grundlagsändringar händer inte ofta i Australien och de flesta förslagen röstas ner så det här är den här generationens möjlighet att erkänna urfolken i grundlagen, säger Eirik Larsen, chef för Samerådets avdelning för mänskliga rättigheter.

Se 15 minuter från Sápmi på SVT2 på lördag klockan 16:05 eller på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.