I kvarteret Ortdrivaren som är ritat av arkitekten Ralph Erskine, i det gula huset som kallades för Berlinmuren, bodde Bror Saitton och hans fru fram till mars förra året. De har nu flyttat ner till nya centrum och bytt fjällutsikt mot betong.
– Det var fint att se Kebnekaise och andra fjäll när man drack sitt morgonkaffe. Nu ser vi inga fjäll alls. Alla hus är så nära och man ser ingenting, säger Bror Saitton.
”Undrar om det är värt det”
Kirunas gamla centrum är nästintill tomt och öde. De flesta butiker och andra verksamheter har flyttat ner till nya centrum, tre kilometer öster om den gamla. Kvar står tomma, kalla och instängslade byggnader som under de närmaste åren kommer att rivas.
– Det måste väl göras om gruvan ska leva vidare. Men nog känns det och man undrar om det är värt att flytta en hel stad. Men det måste det ju vara eftersom det görs, säger Bror Saitton.
”Kiruna hade tre kännetecken”
Han tycker att det är tråkigt att se alla tomma hus utan liv och rörelse. Hans gamla kvarter är ett känt landmärke för Kiruna och i och med rivningen så kommer den att försvinna.
– Kiruna hade tre kännetecken. Det här kvarteret, kyrkan och gamla stadshuset. De flesta kände till någon av dem när Kiruna nämndes, säger Bror Saitton.
Gamla stadshuset revs 2019, kyrkan ska flyttas 2025-2026 ner mot gamla centrum och kvarteret Ortdrivaren förbereds för rivning 2023.
”Bra att husen rivs än står tomma och öde”
För att gamla centrum inte ska kännas allt för öde och mörkt har Stadsliv Kiruna och LKAB tillsammans med ljuskonstnärer och skolelever från Bergaskolan och Sameskolan installerat ljuskonst i den gamla stadskärnan.
Nu förbereds nedmontering av gamla centrum och det är med blandade känslor Bror Saitton tittar på sin gamla lägenhet.
– Det är bra att husen rivs. Nu står de tomma och öde utan liv och rörelse.