Lars-Ove Sjajn får tjänsten som sametingets kanslichef.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars-Ove Sjajn får tjänsten som sametingets kanslichef. Foto: Maria Unga, Sameradion

Klart: Lars-Ove Sjajn blir ny kanslichef på Sametinget

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer sökte tjänsten som kanslichef hos Sametinget.

Nu står det klart att tillförordnade Lars-Ove Sjajn får tjänsten.

– Det känns bra, spännande och utmanande, säger han.

Det har tagit sin tid och Sametinget har varit på jakt efter en ny kanslichef sedan den förre kanslichefen Fredrik Österling lämnade sin post i vintras efter en långtgående konflikt.

I oktober annonserade Sametinget ut tjänsten och fem personer sökte, tre personer var på intervju och valet föll på Lars-Ove Sjajn, 63, som får förtroendet de kommande fyra åren.

Han är i dag tillförordnad kanslichef och får nu alltså rollen permanent.

– Jag har varit  tillförordnad kanslichef ett år, så för mig var det självklart att söka tjänsten. Det känns bra, spännande och utmanande, säger han.

”Har bred erfarenhet”

Vad blir största utmaningen? 

– Det är alltid ekonomin, vi har ett högt arbetstryck, väldigt många arbetsuppgifter, för lite personal. En stor utmaning blir att tydliggöra rutiner och ansvarsgränser, hur vi blir effektivare och göra prioriteringar.

Vilka kvalitéer hos dig kommer att göra dig till en bra kanslichef?

– Jag har en bred och djup erfarenhet eftersom jag jobbat 16 år på Sametinget och 30 år inom samisk kultur och näring, så det är väl den största bedriften jag har, säger Sjajn.

Enig styrelse

Sametingets ordförande Håkan Jonsson berättar att det var en enig styrelse att anställa Lars-Ove Sjajn.

– Vi har haft intervjuer med sökande och det var otroligt kompetenta personer med chefserfarenhet som hade kunnat göra ett bra jobb som kanslichef, men vi hade också Lars-Ove Sjajn, som varit tillförordnad under flera omgångar. Vi har jobbat tillsammans med honom, både denna styrelse och även tidigare styrelser och vi vet att han gör ett mycket bra jobb, säger han och fortsätter:

– Vi är jätteglada och tacksamma att han nu har antagit att ta på sig den här rollen, därför att vi vet att det här är ingen lätt position att sitta mellan kansliet och politiken. Jag är helt säker på att han kommer att göra ett jättebra jobb i framtiden.

Håkan Jonsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Håkan Jonsson om valet av ny kanslichef. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.