En person står i en snötäckt landskap under en klar blå himmel, omgiven av skog av tallar. Personen är klädd i en ljusgrön vinterjacka, en grå mössa och en halsduk, medan solen skiner starkt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Åsa Össbo, forskare på Várdduo, om hur rivningarna i USA kan inspirera de som hoppas på liknande i Sápmi. Foto: SVT

Nu återställs naturen efter vattenkraften: ”Det är bara wow”

Uppdaterad
Publicerad

Naturen börjar sakta återställa sig vid Klamath-floden i USA.

Förra året revs fyra vattenkraft-dammar – och nu börjar resultatet synas.

– Det har varit en större succé än vi någonsin hade vågade tro, säger Ren Brownell, talesperson för organisationen Klamath River Renewal Corporation, enligt The Guardian.

Det har beskrivits som det största projektet i sitt slag i USA hittills.

Förra året revs fyra dammar i Klamath-floden som flyter genom södra Oregon och norra Kalifornien i USA. Det efter 100 år av vattenkraft där dammarna gav el till motsvarande 70 000 hushåll.

Fiskebeståndet minskade

Kritiken mot dammarna har varit omfattande. Innan dammbygget var floden ett av västkustens bästa fiskevatten där upp till 149 000 kungslaxar och 30 000 regnbågslaxar föddes varje år.

Här har flera urfolk levt genom århundraden. Men när dammarna byggdes minskades fiskebeståndet rejält.

”Vi kan återvända hem”

Efter många års kamp, bland annat från urfolkens sida, så är nu dammarna rivna och arbetet med att återställa naturen har påbörjats. Och hittills ser det ut att gå över förväntan.

– Nu kan vi återvända hem, återvända till vår kultur och börja väva en ny berättelse för nästa generation inom Shasta-folket. De kommer att kunna kalla våra förfäders land för sitt igen, säger Janice Crowe, ledare för Shasta-folket, enligt The Guardian.

”Det är imponerande”

Det kommer dröja innan naturen är helt återställd men de som arbetar med projektet har hittills blivit positivt överraskade. Under senhösten har alltmer lax börjat synas i floden igen.

Toz Soto, biolog från Karuk-folket, ser hoppfyllt på framtiden. Han arbetar med att återintroducera lax i floden och han ser redan nu tydliga förbättringar i vattenkvaliteten.

– Det är imponerande. Jag är så programmerad för att åka dit och se en ful vattenreservoar. Och nu bli det bara wow, det är en flod igen, säger han.

Även i Sápmi är vattenkraften en omdebatterad fråga. Se en intervju med forskaren Åsa Össbo om vilka paralleller det finns mellan situationen i Sápmi och projektet i USA i klippet här ovanför.

Familjen Hillman kramar om varandra medan den sista dammen revs vid Klamath-floden i augusti förra året. Foto: Carlos Avila Gonzalez

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.