I förra veckan publicerade SVT Sápmi klimatserien Klimatförändringar i Sápmi, där vi fick höra om klimatåret 2024 från olika fält.
En majoritet av intervjupersonerna fick svara på två frågor: hur året sett ut från deras perspektiv och om det är något som skiljt sig från tidigare. Nu har vi träffat klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) för att ta tempen på klimatpolitiken.
”Varit toppar och dalar”
– Vissa förhandlingar har gått bra, inte minst i Sveriges budgetförhandling men internationellt har vi inte haft de framgångar som behövs så det har varit toppar och dalar.
Statsrådet har fått ta del av delar ur SVT:s klimatserie, där många vittnar om ett år med oförutsägbara årstider och konsekvenserna det medför. Pourmokthari menar att internationella oenigheter står i vägen för arbetet.
– Man blir ju mer motiverad att jobba snabbare när man får höra om konsekvenser. Det är ju en stor utmaning eftersom många av de länder vi fortfarande diskuterar med inte vill fasa ut fossila bränslen.
Vind- och kärnkraft i fokus
Elektrifieringen av Sverige är av högsta prioritet enligt klimat- och näringslivsdepartementet. Den 13 december överlämnades en utredning till regeringen som föreslår att staten ska kunna peka ut lämpliga områden för havsbaserad vindkraft – för att sedan auktionera ut ensamrätt till vindkraftsföretagen.
– För att alla de som är utsläppare i dag ska våga ta steget till att bli eldrivna så måste vårt elsystem fungera, så vi kommer jobba hårt för att stärka Sveriges elsystem med mer vindkraft och mer kärnkraft så att vi kan ställa om, säger Pourmokhtari.
Utsläppen ökade 2024
Regeringens plan för utvecklingen av kärnkraft presenterades hösten 2023 och innebär, enligt uttalande från Ebba Busch, att Sverige lägger grunden för att bli en ledande kärnkraftsnation – något som flertalet experter kritiserat. Regeringens budgetproposition för 2025 föreslår storslagna summor till kärnkraftssatsningen.
– Regeringen har kommit överens om politik som, genom budgeten, minskar Sveriges utsläpp och det är väldigt viktigt för att bedömningen är att utsläppen har ökat 2024, säger Romina Pourmokhtari.