Stora väderomställningar och svåra betesvintrar börjar bli snarare regel än undantag i Sápmi.
Arktis är den plats på jorden där medeltemperaturen stiger snabbare än någon annanstans – och där naturresurserna samtidigt nått internationellt rampljus. Johan Kuylenstierna är generaldirektör för det statliga forskningsrådet Formas. Han menar att Arktis står inför stora förändringar på flera sätt.
– Det är en väldigt viktig region från ett klimatperspektiv, inte bara hur klimatet påverkar området men också vår väg ut från ökad klimatpåverkan och in i den nya ekonomin.
En del av lösningen
För samtidigt som Arktis är hårt drabbat av klimatförändringar så ser omvärlden på Arktis som en del av lösningen.
– Det vet vi från norra Sverige, men också hela Skandinavien, att det finns mycket naturresurser som är viktiga för nya teknologi. Vi ser stora investeringar och det här kommer vara en region som är väldigt viktig från det perspektivet, säger Johan Kuylenstierna.
Men omvärldens intresse för Arktis handlar inte enbart om metaller som är viktiga för den så kallade gröna omställningen. Här finns både mineraler, olja, sällsynta jordartsmetaller och fisk – som resten av världen också vill ta del av.
Nya vattenvägar
Mycket av det här blir mer lättillgängligt just på grund av klimatförändringarna. Nya vattenvägar öppnas i takt med att isarna smälter. Östasiatiska fraktfartyg skulle då potentiellt kunna nå Europa mycket snabbare genom att köra genom Arktis än genom Suez-kanalen.
Flera aktörer menar därför att klimatkrisen inte bara är en kris utan också en möjlighet. Bland annat i Finland har de senaste regeringarna pratat om att bygga ut järnvägen för att kunna frakta varor norrifrån, när fraktfartyg i större utsträckning kan röra sig genom Arktis.
Risk för ökad konflikt
De potentiella möjligheterna gäller inte bara vattenvägarna. Även naturresurserna blir mer lättillgängliga när isarna smälter.
– Regionen är intressant även för andra länder utanför Arktis, vi ser till exempel ett ökat intresse från Kina, säger Johan Kuylenstierna.
Ett ökat intresse kan däremot också leda till ökad konflikt, konstaterar han.
– Mycket kommer att förändras på grund av klimatförändringar, men även ökad konflikt, kanske ökad samverkan. Vi får hoppas att det handlar om samverkan när vi tittar framåt.
Nästa vecka kommenterar klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari det som händer på klimatområdet i Sápmi.