Kommuntopp ber samebyn om ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

Toralf Heimdahl, Bardu kommuns ordförande, bad Saarivuoma offentligt om ursäkt på kommunens vägnar.

Hör Toralf Heimdahl i klippet ovan om varför han ber Saarivuoma om ursäkt.

Den gångna helgen höll Saarivuoma sameby i samarbete med Soppero sameförening ett rättsseminarium i Soppero. Anledningen till seminariet var att informera om den rättsprocess som samebyn förra året vid den här tiden vann mot norska staten i norska Höyeste rett. För Saarivuoma handlade kampen om att få sina rättigheter till sommarbetesmarkerna fastslagna i domstol.

Till seminariet var olika föreläsare inbjudna, varav Toralf Heimdahl, ordförande i Bardu kommun var en av dem och det är inom Bardu kommun som Saarivuoma samebys sommarbetesmarker ligger. Innan Heimdahl började sitt föredrag bad han Saarivuoma sameby offentligt om ursäkt för den behandling samebymedlemmarna har fått utstå från kommunens sida.

– Det var en väldigt dåligt hanterad situation. För det första skulle aldrig kommunen ha varit en del av konflikten men det blev vi, säger Toralf Heimdahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.