• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Konsultationsordningen klubbades igenom i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagen röstade igenom regeringens förslag om en konsultationsordning för samer – enbart M, SD och KD var emot.

– Det är ett steg på vägen. I och med att samerna ska komma med tidigt i processer stärker det inflytandet, säger Amanda Lind (MP) som tog fram förslaget som sameminister i den rödgröna regeringen.

Det här innebär att regeringen och statliga myndigheter från och med den första mars i år måste konsultera Sametinget och andra samiska företrädare inför beslut som kan få särskild betydelse för samerna. Det kan till exempel handla om gruvor och skogsbruk. Om två år ska det här även gälla för kommuner och regioner.

Ingen vetorätt för samer

Konsultationerna behöver enligt den nya lagtexten inte leda till att parterna kommer överens. Samer kommer inte att kunna säga ja eller nej till eventuella nya gruvor. Men de måste tillfrågas innan projektet påbörjas.

Redan innan lagtexten antogs så har den mött kraftig kritik från flera håll. Skogsbolag och markägare har sett det som ett hot mot skogsbruket.  Samiska organisationer och människorättsorgan som Amnesty och Civil rights defenders anser att förslaget inte ger samerna ökat inflytande egentligen.

SD, M och KD var emot

Det här återspeglades också i debatten i riksdagen under onsdagen där M, KD och SD argumenterade emot konsultationsordningen.

– Det här kan leda till ökade kostnader, ökad administration och förlängda handläggningstider. Vi skulle vilja se att konsekvenserna var mer utredda, säger Karin Enström (M) till SVT Sápmi.

”En rimlig hållning”

V och C röstade för förslaget – men hade invändningar. V menade att samernas rättigheter borde stärkas ytterligare. Även MP betonade att de egentligen inte tycker att lagtexten är tillräcklig men att det inte finns en politisk majoritet för att gå längre än så i skrivningarna i nuläget.

Liberalerna och Socialdemokraterna godtog förslaget utan reservationer.

– Vi tycker att det är en rimlig hållning som kommer på plats nu. Den är inte fulländad, det finns säkert saker som behöver ändras. Men det är det bästa som finns på plats nu, säger Tina Acketoft (L) till SVT Sápmi.

Amanda Lind: ”Ett steg på vägen”

Tidigare sameminister Amanda Lind var på plats i riksdagen under dagen. Det är hon som har tagit fram förslaget i den dåvarande rödgröna regeringen.

Hur ser du på kritiken om att förslaget inte ger nåt reellt inflytande för samerna?

– Det är en processrätt och inte en ordning som ger vetorätt i olika frågor. Men det är ett steg på vägen. I och med att samerna ska komma med tidigt i processer stärker det inflytandet. Jag tycker det är viktigt att konsultationsordningen utvärderas. Och även att kommunerna kommer med i steg 2.

Konsultationsordningen röstades igenom med röstsiffrorna 139 mot 109.

Konsultationsordningen på 60 sekunder:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.