till vänster universitetslektor Torbjörn Söder; till höger en aula på ett universitet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Antalet sökande till grundkurserna i nordsamiska i Uppsala har ökat med 25 procent – den högsta siffran någonsin, troligen universitetslektor Torbjörn Söder. Foto: SVT och TT

Stor ökning av sökande till grundkurser i samiska

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på samisktalande arbetskraft är ett problem, men nu märks en ljusning vid flera lärosäten i Sápmi. I Uppsala har grundkurserna i nordsamiska i höst 25 procent fler sökande jämfört med i fjol.  

– Troligen den högsta siffran någonsin, säger ämnessamordnaren Torbjörn Söder.

SVT Sápmi har tidigare berättat om svårigheterna för arbetsgivare att hitta samisktalande personal. Det utbildas för få, men nu kan det ha vänt. 

Samiska högskolan i Kautokeino, på norsk sida, har rekordmånga sökande till höstens nybörjarkurser: 72 sökande till kursen i nordsamiska och 20 till den i sydsamiska.  

Ökning med 25 procent

Vid Umeå universitet märks inget ökat intresse, men i Uppsala noteras en kraftig ökning av antalet sökande. 

Båda nybörjarkurserna i nordsamiska hade tillsammans 100 sökande hösten 2022 att jämföras med 125 i år – en ökning med hela 25 procent.  

Till grundkursen i sydsamiska sökte 54 personer senaste kursstarten 2021 att jämföras med 63 i år – en ökning med 17 procent. 

Högsta siffrorna någonsin

– Antagningssiffrorna är höga. Jag tror att det är de högsta vi haft någonsin. Det är väldigt roligt, säger universitetslektor Torbjörn Söder, som är samordningsansvarig för de samiska ämnena. 

Klarar ni att möta det ökade söktrycket? 

– Det gör vi definitivt. Fördelen med vår online-undervisning är att vi inte har några klassrum som kan bli överfulla. Vi kan också göra gruppindelning och utöka undervisningen.  

”Fått mer uppmärksamhet”

Torbjörn Söder har flera förklaringar till det ökade intresset. 

– En viktig aspekt är att samiska språk och Sápmi fått mer uppmärksammat i samhället. Det finns också många med samisk bakgrund som vill lära sig sina äldre släktingars språk, säger Torbjörn Söder.

Anja Lona Skogerbø vill lära sig språket för att kunna delta i samtalet med sina nordsamiska vänner. Foto: Privat

– Sedan finns det de som är intresserade för att samiskan är annorlunda svenskan. Samiskan talas också i vårt närområde, och det finns många som vill lära om den kultur de inte känner till så väl. 

Delta i vännernas samtal

Till sistnämnda kategorin hör 22-åriga Anja Lona Skogerbø, som hoppas börja i Kautokeino till hösten. Hon är uppväxt i Oslo men har rötterna i Finnmark. 

– Jag har länge velat lära mig nordsamiska, så att jag kan ta del av samtal med vänner som har språket som sitt första språk, och så att samtalen inte behöver vara på norska på grund av mig. Det ger mig en slags skuld, säger hon till NRK

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.