Allt är som vanligt. Renarna har samlats ihop för vintern och ska nu skiljas ut till vintergrupper. Men då kom kylan.
Lars Nihke Svonni är 78 år och säger sig inte komma ihåg att de någonsin har skiljt renarna i en sådan här kyla, minus 30 är vanligt men inte minus 40.
Han menar att det hade varit bättre med mildare väder men han är inte orolig för att renarna ska besväras allt för mycket av kylan, så länge det är vindstilla. Kyla och vind är värre för renarna, menar han.
– Renen tål ganska mycket, den hade varit utdöd för länge sen om den inte var så tålig.
Hur klarar sig människorna i kylan när man ska arbeta hårt fysiskt?
– Människorna klarar sig, de är så väl påpälsade men då orkar de inte med renarna, skrattar Lars Nihke och fortsätter:
– Vi har eldar, det är bara att gå till elden och värma sig en stund.
Rätt klädsel är viktigt
Anna Britta Rikko är sjuksköterska och medverkar vid renskiljningen. Hon konstaterar att människor som ska arbeta hårt fysiskt i kyla måste tänka lite annorlunda till skillnad mot när det är mildare väder.
– Det är bra att röra på sig men om man blir andfådd och börjar bli trött, då ska man sätta sig ner och vila. Man måste alltid tänka på att man ska klara sig efteråt också.
Kan det vara farligt att anstränga sig fysiskt i kyla?
– För en del människor kan det vara farligt, för dem som har problem med lungorna och har tungt att andas. Men för övriga tycker jag inte det, om man rör sig normalt och är ordentligt klädd. Man ska inte gå ut i kylan med dåliga och för lite kläder, säger Anna Britta Rikko.
RENSKILJNING
Varje vinter, oftast mellan nov-dec, samlar de flesta samebyar hela renhjorden till ett gärde för att skilja ut dem till mindre grupper. Varje renskötare ansvarar för sina egna och familjens renar under vintern . Efter renskiljningen flyttar sedan varje renskötare med sina renar till respektive vinterbetesområde. Renarna strövar under året mellan olika betesområden, från högfjäll till skogsland.