Lagändring planeras under protesterna: ”Skulle orsaka folkmord”

Uppdaterad
Publicerad

De dödliga protesterna fortsätter i Peru. Minst 48 personer har dött – många av dem från ursprungsbefolkningarna.

Samtidigt ligger ett lagförslag i kongressen som, om det går igenom, helt riskerar utplåna urfolk utan kontakt med omvärlden, rapporterar The Guardian.

Perus tidigare president Pedro Castillo anklagades för att planera en statskupp och avsattes i december. Han blev vald 17 månader tidigare på löften om att bland annat förbättra livskvaliteten för de fattiga i landet – många av dem tillhörande urfolken.

Trots att han aldrig infriade sina löften så går väljarbasen ut på gatorna i det som de senaste veckorna urartat i dödliga protester. Pedro Castillos vicepresident Dina Boluarte ska nu utredas för folkmord efter att minst 48 personer – till stora delar från urfolken – har dött i protesterna.

Nytt lagförslag

Tre ministrar avgick under fredagen. Det kommande valet har flyttats från 2026 till 2024. Men demonstranterna, som kräver ett omedelbart omval, fortsätter protestera.

Castillo sågs som de fattiga och urfolkens representant i politiken. Det här samtidigt som politikerna i kongressen generellt ses som en elit skyldig till att klyftorna är så stora mellan landsbygden och huvudstadsregionen, rapporterar Reuters. Och den här klyftan blir inte mindre av att kongressen nu samtidigt tittar på ett lagförslag som hotar utplåna de sista urfolken i landet som lever utan kontakt med omvärlden.

Eliminerar reservaten

I propositionen föreslås en ändring av en lag från 2006. Om den röstas igenom blir det möjligt att stoppa skapandet av nya reservat och eliminera befintliga, av vilka sju finns i Perus Amazonas, rapporterar The Guardian.

Perus urfolksfederation Aidesep säger att ett antagande av lagförslaget ”skulle orsaka folkmord”. Det här då isolerade människor ofta saknar immunitet mot vanliga sjukdomar som influensa och förkylning.

-Jag har aldrig sett ett så skamligt lagförslag på 30 år som arbetar för skyddet av isolerade urfolk, säger Beatriz Huertas, en antropolog som arbetar med Orpio, ursprungsfederationen i Loreto, till The Guardian.

Lagförslaget verkar, enligt tidningen, stödjas av en grupp mäktiga affärsmän i Perus norra Loreto-region som har finansierat en kampanj för att förneka existensen av isolerade folk. Gruppen kallar sig Loreto Sustainable Development Coordinator och säger – med timmer-, olja- och infrastrukturbyggande intressen – att inhemska reservat är en bluff och problem för utvecklingen i regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.