Ruvhten Sijte hade traditionellt en stor del av sina renar på norsk sida. Men efter unionsupplösningen 1905 så minskade möjligheterna att ha renarna där. Och efter en ny renbeteskonvention mellan länderna 1972 upphörde den möjligheten helt.
Sedan dess har samebyn kämpat med att hitta lösningar på svensk sida. Som SVT Sápmi har berättat tidigare fanns tidigare ett avtal där staten betalade för renbetesmarker till samebyn men sedan de avtalen löpte ut har problemen radats på hög.
– Vi fick höra i höstas att vår sameby står för 80 procent av vitesförläggningar och anmaningar om renar på privatmark i Jämtland och Härjedalen. Det känns förjävligt. Hur kan man låta det gå så långt att det kan bli så här?, säger Marcus H Rensberg, samebyns ordförande, till P4 Jämtland.
Nya möten
Under hösten har landshövding Marita Ljung engagerat sig och försökt hitta lösningar. Ett första möte hölls för några veckor sedan. Medverkande gjorde Länsstyrelsen, Sametinget, Regeringskansliet, Samebyns styrelse och SSR. Ett nytt möte planeras i början av nästa år. Men någon snabb lösning finns inte i sikte.
– Just nu är det en ohållbar situation i Funäsdalen. Samebyn saknar marker för renbete och markägarna saknar både avtal och ersättning för dem, säger Marita Ljung till P4 Jämtland.
Hon fortsätter:
– Kommer vi fram till en lösning från statens sida tillsammans med samebyn så måste nästa steg vara att komma överens med markägarna, de är inte i det här skedet involverade i frågan.
Ministern: ”Är medvetna om situationen”
Sametinget har tidigare slagit fast att det är statens ansvar att lösa betesmark för samebyn. Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) vill däremot inte gå in på vilka lösningar som kan finnas på bordet.
– Jag tror att det är svårt att gå in i detalj med ansvar åt olika håll just i det här läget. Vi är medvetna om situationen, tittar på vad vi kan göra och kommer återkomma när vi har något på bordet, säger han till P4 Jämtland.