Arkivbild från rättegången i oktober. Foto: Jörgen Heikki / Sameradion

Ruvhten Sijte förlorar mot markägarna i tingsrätten

Uppdaterad
Publicerad

Ända sedan unionsupplösningen 1905 har samebyn Ruvhten Sijte fått kämpa för sina betesmarker.

Under fredagen förlorade de tvisten mot markägare i Jämtland. De tvingas nu betala markägarna närmare en miljon kronor – pengar som samebyn tycker att staten borde stå för.

Samebyn Ruvhten Sijte hade traditionellt en stor del av sina renar på norsk sida. Men efter unionsupplösningen 1905 så minskade möjligheterna att ha renarna där. Efter en ny renbeteskonvention mellan länderna 1972 så tvingades samebyn helt sluta ha renar på norsk sida om gränsen.

Stora konflikter

Sedan dess har samebyn kämpat med att hitta lösningar på den svensk sida. Och det har bland annat lett fram till domen i Östersunds tingsrätt under fredagen.

– Det är trist för samebyn och det är trist för markägarna och jag kan inte göra annat än beklaga att vi har hamnat i den här situationen, säger Marcus H Rensberg, samebyns ordförande.

Marktvisten i tingsrätten leder tillbaka till ett avtal som tecknades 2002. Staten hade då under en period bekostat mark till samebyn. Under 1990-talet slutade de med det och nya avtal skulle skrivas. Det här sammanföll med att samebyns styrelse hade avgått efter interna konflikter och Länsstyrelsen hade tillsatt en tjänsteman som så kallad syssloman. Det innebar att sysslomannen formellt hade beslutanderätt i samebyn även om medlemmarna röstade emot. Sysslomannen ingick då nya avtal med markägarna trots protester från samebyn.

Tingsrätten ger markägarna rätt

Det nya avtalet innebar att samebyn hade tillgång till betesmarkerna mot en arrendeavgift. De första åren betalades den avgiften av Länsstyrelsen som tog medel från Samefonden. När de pengarna tog slut sommaren 2014 meddelade Länsstyrelsen att det enligt avtalen då var samebyns ansvar att fortsätta betala avgiften. Det vägrade de göra. Ur samebyns perspektiv är det statens ansvar att förse dem med betesmark då det var statens beslut som ledde till att de förlorade markerna.

Med den bakgrunden tog markägarna i höst ärendet till tingsrätten. Tingsrätten slår fast att avtalen mellan sambyn och markägarna formellt är korrekt och att de har gällt fram tills de sades upp av markägarna sommaren 2019. Samebyn ska därför att betala arrendeavgifter för åren 2014-2019 – totalt omkring en miljon kronor.

– Samebyns ståndpunkt har och kommer alltid vara att det inte är vi som ska betala, säger Marcus H Rensberg, samebyns ordförande, som nu planerar att gå vidare med en stämning mot staten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.