Konflikten handlar bland annat om utgångna betesavtal som lett till att markägarna har stämt samebyn för obetalda arrendeavgifter. Samebyn har å sin sida stämt staten på stadestånd. Nuvarande har levt hela sitt liv i konflikten.
Bakgrunden är en långvarig konflikt mellan privata markägare och Ruvhten sijte. Samebyn förlorade betesmarker på norsk sida efter 1972 års renbeteskonvention. De fick då ersättningsmarker på privata marker i Härjedalens kommun, enligt avtal, som länsstyrelsen i Jämtland betalade fram till 2014. Länsstyrelsen beslutade därefter att sluta ersätta arrendeavgifterna.
Regeringens medling misslyckades
Detta har lett till att privata markägare har stämt samebyn för att man inte fått betalt för arrendet mellan 2014 och 2020, en tvist nu ligger hos tingsrätten. Samebyn stämde då i sin tur staten, eftersom de anser att det är statens fel att situationen uppstått.
För att arbeta fram ett tillfälligt renbetesavtal utnämnde regeringen förra året Severin Blomstrand som medlare mellan samebyn och de privata markägare. Det försöket har misslyckats. Tina Segerström, talesperson för de cirka 80 privata markägarna, är besviken över att medlingen inte lyckats.
Ska minska antalet renar
Samebyn håller med markägarna om att de misslyckats kring renantalet och de har påbörjat en reduktionsplan. Men bilden av att de skulle ha en oordnad renskötsel delar inte samebyn.
– Vi har ordnad renskötsel. Vi har dagligen tillsyn över renhjorden och vi har kontroll, säger Marcus H Rensberg, ordförande i Ruvhten sijte.