Laponia

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åsa Nordin Pittja, verksamhetsledare på Laponiatjuottjudus, Laponiatjuottjudus ser utmaningar om inte anslaget från regeringen höjs. Foto: SVT

Laponiatjuottjudus hoppas på mer pengar: ”Kan inte fortsätta så här”

Publicerad

Regeringen föreslår att anslagen till förvaltningen av skyddade naturområden höjs. Det är på tiden tycker Lapoiatjuoddjudus.
– Fortsätter det här, då kommer vi inte kunna göra det satsningar som vi hade önskat, säger Åsa Nordin Pittja verksamhetsledare.

Riksdagen har beslutat att de skyddade naturområdena ska förvaltas med en hög ambitionsnivå, men riksrevisionens granskningen visar att finansieringen inte räcker för att uppnå målen eller för att följa upp förvaltningen på ett bra sätt.

Nu verkar regeringen ha lyssnat på kritiken och föreslagit att 1,35 miljarder anvisas under anslaget åtgärder för värdefull natur, vilket är en höjning från föregående år.

Bara akut underhåll de senaste åren

Exakt hur mycket pengar det blir till Laponiatjuottjudus är fortfarande oklart. Åsa Nordin Pittja, verksamhetsledare på Laponiatjuottjudus väntar på regleringsbrevet och först i slutet på januari kommer de faktiska siffrorna fördelas från Naturvårdsverket. Men hon säger att det byggts en underhållsskuld de senaste två åren som märks genom att leder inte blivit spångade och mer slitageskador på mark och befintliga leder.

– Fortsätter det här, då kommer vi inte kunna göra det satsningar som vi hade önskat utan det blir ju det mest akuta underhållet att se till att det till exempel en bro går sönder att vi lagar den provisoriskt så att man tar sig fram.

Om finansieringen kvarstår i samma nivåer som de senaste åren ser Åsa en framtid där arbetet handlar om provisoriska åtgärder, det allra mest nödvändiga för att kunna vistas i området för besökare och verksamma.

Världsarvet Laponia

Området omfattar 9 400 kvadratkilometer och nio samebyar är verksamma inom Laponia. I området ingår de fyra nationalparkerna Sarek, Padjelanta, Stora sjöfallet och Muddus, och de två naturreservaten Sjauna och Stubba. Samtliga nationalparker och naturreservat är också skyddade som Natura 2000-områden.

Källa: Laponia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.