Anna-Greta Fahlgren Rensfeldt från Lule-Boden sameförening

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Anna-Greta Fahlgren Rensfeldt från Lule-Boden sameförening om varför de vill att kranierna återbördas. Intervjun är från förra året då sameföreningen ställde frågan till Lunds universitet. Foto: SVT

Lunds universitet återlämnar kranier

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har beslutat att Lunds universitet får återlämna två mänskliga kranier till Lule-Boden Sameförening.

De fattar även beslut om ytterligare ett kranium som återlämnas till Svenska Tornedalingars Riksförbund – Tornionlaaksolaiset.

Kranierna på Lunds universitet har länge varit omdebatterade. Lule-Boden Sameförening har krävt att de ska återbördas.

– Jag får nästan rysningar när jag tänker att våra släktingar eller andra samer ska finnas på museer. Och sedan på hur de har kommit dit, att de har grävts upp och fraktats ner, så gör det lite ont, sade Anna-Greta Fahlgren Rensfeldt från Lule-Boden sameförening till SVT Sápmi förra året.

Efter begäran från sameföreningen har universitetet begärt tillstånd från regeringen att återbörda kranierna. Och det beslutet är nu fattat.

Kranierna kommer nu återlämnas och fraktas till Luleå för att återbördas i marken.

Regeringen har samtidigt fattat beslut om ytterligare ett kranium på Lunds Universitet efter krav från Svenska Tornedalingars Riksförbund– Tornionlaaksolaiset. Även det ska nu återlämnas för att återbördas på Muonioniska ödeskyrkogården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.