Marika Renhuvud. Foto: Arkivbild

Marika Renhuvud är årets residenskonstnär

Publicerad

Varje år utser samiskt residens i Västernorrland en residenskonstnär.

I år har Marika Renhuvud utsetts till residenskonstnär.

– Det känns otroligt fint, säger hon.

Samiskt residens i Västernorrland utser årligen en residenskonstnär. Syftet med residenset är att främja samisk kultur i Västernorrland.

I år har man valt att utse konstnären Marika Renhuvud till årets residenskonstnär.

– Det känns otroligt fint att få detta förtroende av Västernorrland, att få tid och möjlighet till att utveckla sydsamisk scenkonst och skapa ett samiskt scenkonstverk för alla att ta del av, säger Marika Renhuvud i ett pressmeddelande.

”Glada och stolta”

Det samiska Residenset sker i form av ett projekt som finansieras av Statens kulturråd och Region Västernorrland, som är samiskt förvaltningsområde sen 2018.

– Vi är glada och stolta över möjligheten att kunna erbjuda Marika Renhuvud det samiska residenset i Västernorrland. Det är ett sätt för oss inom Region Västernorrland att i samarbete med flera aktörer stärka den samiska kulturen, kulturarvet och förvaltningsområdet i Västernorrland, säger Maria Oldenmark, kulturchef, Region Västernorrland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.